• Våra resor

    Utflykt till Lugnets Badhus i Falun

    Trevlig Söndag Kära Bloggvänner

    Idag påbörjade vi förmiddagen med en resa till Borlänge för att äta på IKEA. De hade en pannkaksbuffé för barnen idag, vilket Bellis uppskattade mycket. När vi hade ätit klart och fyllt på vår bil med el igen fortsatte vi några mil bort till Falun för att besöka Lugnets Sportcenter och ta en tur till deras badhus. Det är ett stort center med många träningsmöjligheter. Framför allt är det känt som en skidanläggning. Följ med så ska jag berätta om vår dag..

    Lugnets badhus – ett av Sveriges nyaste badhus

    Anläggningen och ➜  Badhuset Lugnet har ett miljövänligt fokus och erbjuder lek, gemenskap, träning och tillgänglighet för alla åldrar. Inne i familjebadet finns ett badcafé och vid entrén säljs badkläder, armpuffar, simglasögon och liknande. Badhuset har fyra bassänger: en för motionssim, en varmvattenbassäng för familjer, en större bassäng i familjebadet och en mindre bassäng för de yngsta. På sommaren finns även utomhuspooler tillgängliga för lek.

    Välkommen på relaxen en våning upp

    På den övre våningen finns ➜  Relaxavdelningen för avkoppling och där finns det flera olika sorters njutningar att tillgå. På relaxavdelningen finns ett café med fokus på hälsosammare försäljning. Här erbjuds du tvagning där man tvättar sig med kallt och varmt vatten för att sedan stå ovanför en hink som häller isvatten över dig. Det finns ångbastu, torrbastu och aufgussbastu med möjlighet till väglett pass. Det finns is-rum där du skrubbar dig med is och det är ju det som spa går ut på, att man ska få igång blodcirkulationen med kallt och varmt. Du får även möjlighet att bada i varm pool, kall pool eller en ispool fylld med is.

    Separat inträdesavgift krävs för denna plats och ingår inte i inträdesavgiften för badhuset. Om du vill besöka båda platserna måste du betala för båda. På söndagar är det familjedagar i relaxavdelningen och barn är välkomna att följa med.

    Priser i badhuset och Relaxen

    • Barn 0 till 11 år går in gratis
    • Barn från 12 år betalar 70kr
    • Vuxen betalar 140kr
    • Student och senior 70kr
    • Relaxen mån till lördag 530kr
    • Söndag familjedag 390kr

    Minus är ju såklart också att det blir så dyrt om man som vi är två stycken eller en hel familj vill nyttja relaxen. För oss idag hade det kostat 1255 kr för att både bada och vara i relaxen och det är lite väl saftigt kan jag tycka. Fastän det kostar att driva ett spa och ett badhus och det är nog inte överpriser på relaxen.

    Vår upplevelse på Lugnets Badhus

    Vi har tidigare besökt anläggningen och då var det inte lika mycket folk. Idag var det fler besökare och det är naturligtvis trevligare när det är färre. Vi anlände senare än planerat idag. Förra gången vi var där var vi där redan klockan 10 på förmiddagen. Nu anlände vi inte förrän klockan 13, vilket har stor betydelse. Själva bassängerna och hela badhuset är bra. Jag saknar dock bubbelpool, de har istället fokuserat på lek och det finns en vågmaskin i poolen. Det finns även en varmpool i ett separat rum. Där har de förmodligen träning med funktionshindrade under dagtid på vardagar. Där tycker jag det är mysigaste att vara, lite avskilt där och det är varmare.

    Den andra delen av familjebadet består av en stor pool med några träningssträckor, en småbarnspool, en lekpool med en vågmaskin. I en del av familjebadet finns även en ångbastu och en torrbastu. I taket i badhuset finns dekorationer i form av falukorvar och rutschkanan är en falukorv. Falun är ju känt för falukorv. Utsikten är fin runt om hela badhuset och man ser skogen och skidanläggningen från alla fönster.

    Det finns för och nackdelar

    Det finns anpassade omklädningsrum för herr, dam, handikappade men även mix. Nackdelen med mixade omklädningsrum är att män kan passera förbi när man byter om för att gå till herrarnas duschar. Därför är det viktigt att välja ett skåp på den avdelning som inte är mixad. Det är dåligt skyltat inne på omklädningsrummen. Idag missade jag och Bellis det, så vi stod och bytte om när en man plötsligt gick förbi insvept i en handduk på väg från herrarnas duschar. En fördel med mixade omklädningsrum är att man kan vara där med sina barn om de har en ålder som gör att de inte längre får följa med sin vuxna in i damernas respektive herrarnas omklädningsrum. Man får alltså välja vilket skåp man vill sedan håller man upp sin tag så låser den sedan det skåpet så är det ditt.

    Duscharna är också miljövänliga och det märks också på strålen, det tar en evighet att skölja ur schampo och balsam. Så när jag kom hem fick jag tvätta om håret det vart inte rent. Toppen är att de har elektroniska lås på skåpen och man får som en armklocka som man öppnar och stänger låset med. Så det är överlag ett väldigt bra badhus och jag rekommenderar att man åker dit på förmiddagen då de öppnar och att du dubbelkollar noga vart du väljer skåp så du inte hamnar i mixdelen om då inte vill det. För barnen är det verkligen toppen och vill man lägga extra på relaxen så är det ju toppen att mixa att man kan vara där en stund i taget medans den andra vuxna är i badhuset om man åker med barnen.

    MISSA INTE ANDRA LÄNKTIPS

    Mer från ➜  sweetwordsbymirre 

    Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

    Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

    sweetwordsbymirre.se

    4