Bella

Är det en hona eller hane?

Är det hona eller hane – Vilken betydelse då?

Jag har märkt oavsett vilken hundras man än går med så får man frågan – Är det en hona eller hane?! från någon annan hundägare. Jag har gått med allt från rottweiler, bischon Frisé, labrador till drever. Jag blir lika förundrad varje gång när jag får den frågan. Vad ska det ha för lilla minsta betydelse? När hundägaren i fråga ställer den frågan och jag svarar vilket det är så är det fler som släpper på kopplet på sin hund för att låta dem hälsa. Jag är den snorkiga hundföraren som brukar svara – Ja fast de ska inte hälsa på varandra oavsett.

Jag hör inte till dem som vill att någon hälsar på den hunden man håller i. Även om man själv känner att man litar på sin hund så anser jag att man kan inte det i alla lägen. Överlag i de flesta lägen kan man det för så mycket känner man sin hund. Du känner inte den andras hund och om det då sker någonting så var det inte värt det

➤ Vad tycker ni om den frågan och har ni fått den?

Slapphänt och släpper fram

Idag hamnade jag i en situation där jag hamnade bakom en hundägare med en hund i samma storlek som Bella. Jag hade kontroll på läget och vi strosade på, men jag tyckte att det gick väldigt sakta för andra hundägaren. Jag ville då tillslut gå förbi för att slippa känna som att man jagade honom och hans hund. Hans hund stannar då för att kissa och jag tänker då, bra då passar vi på att gå förbi. Jag har Bella i kontroll och har godis i handen om det skulle krävas för att få hennes hela uppmärksamhet.

Flexikoppel som jag inte gillar

Hans hund har kissat klart och så noterar jag att han har sin hund i sådant där flexikoppel som jag personligen inte gillar. Hunden börjar skälla på oss och då börjar Bella tveka om hon ska fokusera på mig och inte gå fot eller om hon ska gå emot hans hund. När vi precis sneddar förbi dem så börjar hans hund skälla och han börjar släppa fram den emot oss. Han tänker inte dra in kopplet på sin hund. Han visar mer att jaja de kan hälsa på varandra ingen fara.

Jag blir faktiskt då rätt irriterad och så sätter jag mitt ben mellan hundarna så de inte når varandra för vid det laget så vill Bella också fram till den andra hunden. Jag får kontroll på läget och Bella följer med mig utan problem och hans hund står fortfarande kvar och skäller. Då antyder jag åter igen, varför skulle jag släppa fram henne dit? Samt är det ens ok att vara sådär nonchalant och låta sin hund gå emot oss för att låta dem hälsa innan man frågar den andra hundägaren?

➤ Vad anser ni om sådana här situationer, tycker ni dem är ok?!

 Läs mer om rasen Drever

  Mer från Bella Sweetwordsbymirre

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

9

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 23 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

24 Comments

 • Golden

  Har noll, absolut noll förståelse till varför hundar ”måste” hälsa på varandra. Min hund är jätteduktig och bryr sig inte om andra hundar över huvudtaget då vi är ute och jag är så trött på människor som bara släpper fram sin hund. Likaså att de frågar om det är en tik samtidigt som de släpper fram sin med orden ”klart du ska hälsa”. Okunniga människor och det säger jag inget om så sett men det är dessutom arrogant på så många olika sett. Min hund kan vara i höglöp, opererad, ha rävskabb, ha kennelhosta eller bara inte vilja hälsa eller så vill inte jag som ägare, de har inte en aning . Jag blir med den ”snorkiga” som du kallar det, jag tycker det är sunt förnuft.

  Flexikoppel ska vi inte prata om, låt hunden vara i skogen o ”springa loss” och använd vanligt koppel på promenaden. Hunden ska ändå fått lära sig hur man går på promenad så man inte stör andra eller springer hur som helst.

  Japp, har verkligen åsikter om detta efter i alla fall 16 år som hundägare i ”nutid” och ca 30 år totalt och har mött det mesta på promenader.😂
  Min hund har sina hundkompisar, andra behöver hon inte hälsa på och hon har inget intresse av det heller då hon är ute och har kul med mig 😊

  • sweetwordsbymirre

   Ja men vi har helt samma åsikt och som du säger så har man ingen kontroll på den andras hund, den andras ägare eller hur den hanterar situatuinen. Samt i mitt fall handlar det ju nu också om att jag har ont i min nacke och mina skulderblad och om Bella skulle göra ett utfall eller häftigt ryck trots att hon inte är en stor hund så skulle jag absolut kunna bli sämre av det. Dessutom som du säger så agerar man själv när man vill att hundarna ska träffas och inte. Man ska inte låta en random hund eller människa bestämma det.

 • Znogge

  Jag har fått frågan många gånger och tycker den är helt adekvat. Min erfarenhet är att det finns många hundar som inte tolererar fyrbenta av samma kön. Vill man då låta dem hälsa så är det bra att veta. Vill man inte att de ska häls på varandra är det så klart ointressant. Jag tycker det är bra att man är tar en dialog vid ett hundmöte för det underlättar väldigt mycket. Hundar mår generellt bra av att hälsa på andra om situationen är rätt men det är upp till husse eller matte att avgöra. Flexikoppel finns inte på kartan.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju så, samt att man vet inte alls historien om den andras hund och hur den andra ägaren agerar i tänkbara situationer som kan tänkas ske om man skulle låta dem av all förmodan låta dem hälsa. Det är liksom många paragrafe. I mitt fall nu handlar det ju också om att jag inte mår helt bra och har en svag nacke och i sådana här ohanterbara situationer som kan bli av det så skulle jag ju kunna tappa kontrollen och situationen.

  • sweetwordsbymirre

   Ja men så fick jag också frågan då, samt att alla tycktes sig se vad det var för pojk eller flickmage.Dde flesta tyckte att jag hade pojkmage då jag var liten för övrigt men med stor mage. Dock hade de ju så fel.

 • Annie Jansson

  Åhh. tack för detta inlägg! Håller heelt med dig.
  Jag jobbar med hundar och är ofta ute på hundpromenader och vad frustrerad man blir på vissa hundägare eller människor överlag.
  Bara för att hundarnma jag går med lyssnar på mig och beter sig bra, behöver dem inte göra det om en främling kommer fram till dem .. eller en annan hund.

  Viktigt ämne 🙂

  Ha en trevlig helg! Kram

  • sweetwordsbymirre

   Tack vad roligt att du uppskattar mitt inlägg och extra roligt då att höra då du också jobbar med hundar. Samt exakt bara för att hunden lyssnar på mig eller då dig behöver de inte alls göra det med en annan hundförare.

 • Netti Starby

  Jag tycker absolut att man ska fråga innan hundarna hälsar på varandra och jag hade en hund under min uppväxt. Han gillade inte andra hanhundar så då kunde han inte hälsa och då fick vi alltid gå förbi. Kan tänka mig att alla hundägare har olika regler för sina hundar och tycker olika. Tycker att du har vettiga tankar och gör helt rätt. Kramis ❤

 • Mamma C

  Visst har jag fått den frågan ett antal gånger.
  Men jag är på din linje och låter inte vår hund hälsa på någon annan hund vi möter, som många tycker är helt konstigt.
  Hälsa kan de väl göra, för min hund är snäll och gör ingenting, är det många som säger.
  Flexikoppel är det värsta jag vet.För de som har det kan inte hantera det. I alla fall inte 70 ./. av dem.
  Carin

  • sweetwordsbymirre

   Nöee jag låter inte heller några hundar få hälsa. Samt jag håller med flexikoppel är det värsta jag vet också. Det är inget man ska använda i samhället då det är lätt att tappa kontrollen. Samt jag anser att det är något man kan ha i skogen, då man har kontroll att ingen annan hund är där. Då föredrar jag hellre midjebälte och lina. Det hade vi på Bellman.

 • Madde

  Är inte alls så känslig då det kommer till sådana frågor. Precis som någon skrev så kan den andra hunden ha svårt för någon med samma kön. Frågan kommer väl oftast naturligt tänker jag? Har aldrig varit med att någon som bara går förbi frågar sådant.
  Sen håller jag med om att man måste inte hälsa hela tiden, och man vet innget om den andra hunden eller ägaren. Även det med flexikoppel håller jag med om. Köpte det en gång till min dåvarande hund och aldrig mer.

  • sweetwordsbymirre

   Jag anser att man alltid ska tänka att man inte ska låta någon få hälsa på ens hund sålänge man inte planerat det själv. Det är för mycket risker med det och man har inte en aning om vad som är i det andra kopplet. Vissa hundar kan se trevliga ut från början sedan kan det bara smälla till, då kan man heller inte alltid lita på vad andra hundägaren gör eller vad ens egen hund gör. BQ hamnade i en situation en gång med vår labrador Bellman vi hade då han var valp. Så träffade BQ på föräldrar till BQ,s barndomskompis. De stod och pratade sedan stod deras hundar bredvid och tittade bara på varandra på avstånd. Sedan hoppade Bellman fram lite och ville fram emot den andra hunden. BQ styrde bort det, men det gjorde inte den andra ägaren tilräckligt snabbt och den högg Bellman i örat. De gick sedan bara och inget var liksom direkt sagt om det, BQ vart ju jätteställd såklart, det hade jag med blivit. Jag däremot accepterade det inte utan jag ringde upp dem och frågade hur dem såg på saken. Vi behövde åka till veterinären med Bellman för att det vart en stor reva i örat. Det är ju stor risk med blodöra för hundar då de får sådana sår eller något med örat då hundarna i regel skakar rätt mycket då det är något med örat. Som tur var behövdes det inte sys men han fick medecin och vi fick behandla örat ett tag efteråt. Jag ansåg att de andra fick betala veterinär-kostnaden och det gjorde dem också. Det är just sådant jag menar som gör att jag aldrig litar 100% på en hund.

 • Stegsamlaren

  Alltså, tycker nog det beror på hur ägaren verkar vara om man ska låta hunden hälsa eller inte, det har hänt att andra hundar bitits och varit aggresiva i såna sitvationer så jag tänker att lite på sin vakt skulle nog jag vara.. men jag är inte hundägare just nu, dock har jag varit det för några år sedan

  • sweetwordsbymirre

   Det är svårt att avgöra hur hunden är genom att bara läsa av hundägaren för hundar kan agera olika i olika situationer och det är inte alltid lätt att läsa av en annan hund ens sin egen oavsett hur mycket kunskap man har.

 • Elina

  Förstår inte varför folk vill att hundarna ska hälsa! Tycker inte alls om det, och blir så irriterad när folk inte har koll eller inte säger till sina hundar.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är inte ens relevant att de ska hälsa och visst kan förstå vissa som kanske ser det som ändå sättet att deras hund får hälsa och träffa andra hundar, men det är ju risker med det. Samt man utsätter ju inte bara sin hund utan man väljer ju att okontrollerat även utsätta en annan hund som man inte ens känner.

 • corkystyle

  Jag tycker denna fråga om det är en hona eller hane är rätt irrtierande. Sen håller jag med om att de ska inte få hälsa på varann då en olycka händer så lätt. Det är ju trotts allt djur. Ja jag tycker inte heller om flexikoppel då man inte riktigt har den kontroll man har med ett vanligt koppel. Jag tycker sådana där hundägare som du mötte är oansvriga. Hundarna ska inte få hälsa på varandra thats it!

  • sweetwordsbymirre

   Det är ju så och det är en ganska orelevant frågqa egentligen för det har ingen som helst betydelse vad det är man håller i kopplet. Det är vad man har får psyke på sin hund som gäller. Samt flexikoppel är superkasst, endast i skogen möjligen när man är själv, men då föredrar jag midjebälte och hunden i sele och lina.

 • Enna

  Har aldrig riktigt tänkt på det, har mer tänkt att det kanske är en konversationsstartare. Men vad gäller att hälsa, så har jag alltid tagit avstånd då jag vet hur min hund är och vet aldrig hur andra reagerar på henne 🙂

 • Angelica

  Jag får sällan den frågan, men istället så tar folk jag möter ofta för givet att min hun är en hona (fast det är en hane). Men jag liksom du tycker inte att man ska låta hundarna hälsa på varandra, jag låter endast min hund hälsa på andra hundar eller människor om det är människor vi känner och umgås med 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *