Knäckig äppelkaka – Mums
Idag var vi hem till vänner som gjort en äppelkaka som var väldigt god. De har massa äpplen i sin trädgård och vad passar då inte bättre än att svepa i hop en god knäckig äppelkaka. Jag snickrar i hop viktväktarnas recept år er.
SMAKLIG FIKASTUND
8 portioner = Hela receptet
Points = per portion: 7
Ingredienser
Äpple 1 kg
Vatten 3 msk
Socker ½ dl
Kanel 1 tsk
Bröd ljust/vitt, typ lantbröd 2 skivor
Kavring 4 skivor
Smör 1 msk
Äggula 2 st
Mjölk 0,5% 6 dl
Socker 3 msk
Potatismjöl 1½ msk
Vaniljsocker 1½ msk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och klyfta äpplena. Spara klyftorna från 2 äpplen. Lägg resterande klyftor i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka på låg värme, rör om då och då så att klyftorna mosar sig något. Blanda ner socker och kanel.
- Riv isär brödet i små bitar.
- Smält smör i en panna och stek brödet en liten stund.
- Varva bröd, äppelmos och äppelklyftor i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
- Blanda äggulor, mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud under kraftig vispning tills såsen tjocknar, den får inte koka. Vispa ner vaniljsockret.
- Servera äppelkakan ljummen tillsammans med vaniljsås.
Anteckning
Äppelkakan blir bäst med lite halvtorrt bröd, så spara dina skalkar!
/ Receptkälla – Skånsk Äppelkaka
Välkommen åter och ser fram emot att ses igen
Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept
6 Comments
Mamma C
Äpplepaj/äpplekaka är så himla gott.
Carin
sweetwordsbymirre
Ja verkligen, mums
Elina Kangas
Åh vad gott med äppelkaka. Det är perfekt på hösten.
sweetwordsbymirre
Ja verkligen så mumsigt =D
fighterwomen85
Åå det är så gott med en knäckig äpplekaka 😋. Sen en krämig, tjock vaniljkräm 👌.
Jag stekte äpplen med havregryn & hade på min kvarg till frukost idag. Sen gjorde vi äpplekaka för några veckor sen. Som vi nu har i frysen 🍎😊.
Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗
sweetwordsbymirre
Ja verkligen jättegott =D