Viktväktarna

Knäckig äppelkaka – Mums

Idag var vi hem till vänner som gjort en äppelkaka som var väldigt god. De har massa äpplen i sin trädgård och vad passar då inte bättre än att svepa i hop en god knäckig äppelkaka. Jag snickrar i hop viktväktarnas recept år er.

SMAKLIG FIKASTUND

8 portioner = Hela receptet
Points = per portion
7

Ingredienser

Äpple 1 kg

Vatten 3 msk

Socker ½ dl

Kanel 1 tsk

Bröd ljust/vitt, typ lantbröd 2 skivor

Kavring 4 skivor

Smör 1 msk

Äggula 2 st

Mjölk 0,5% 6 dl

Socker 3 msk

Potatismjöl 1½ msk

Vaniljsocker 1½ msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och klyfta äpplena. Spara klyftorna från 2 äpplen. Lägg resterande klyftor i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka på låg värme, rör om då och då så att klyftorna mosar sig något. Blanda ner socker och kanel.
  3. Riv isär brödet i små bitar.
  4. Smält smör i en panna och stek brödet en liten stund.
  5. Varva bröd, äppelmos och äppelklyftor i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  6. Blanda äggulor, mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud under kraftig vispning tills såsen tjocknar, den får inte koka. Vispa ner vaniljsockret.
  7. Servera äppelkakan ljummen tillsammans med vaniljsås.

Anteckning

Äppelkakan blir bäst med lite halvtorrt bröd, så spara dina skalkar!

/ Receptkälla – Skånsk Äppelkaka

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

0

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

6 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *