Bella,  Bloggutmaning

Slutet gott – Årets sista dag.

GOTT NYTT ÅR

Idag är det alltså årets sista dag och således då nyårsafton. En dag som förknippas med fest, glädje, ångest, familjen och god mat. Ja lite mer än så kanske men lite kortfattat sagt. Det är också en dag  man träffar sina vänner och går ut på partaj. En dag som också förknippas med ångest, rädsla och planering.

Rädsla och ångest

För oss är det en helg sedan många år tillbaks som förknippas med rädsla, skräck och ångest. Vår förra hund Bellman var totalt livrädd för fyrverkerier och smällare. Vi var nästan rädda att han skulle stryka med då han var så skärrad och rädd när det small utanför. Han kunde sätta sig och både bajsa diarré och kräkas samtidigt om en raket hamna ovanför oss då vi i stress rastade honom innan det vart för mycket skjutande ute. Det är ju några år sedan och då var det mer skjutande.

Det började redan på juldagen och höll på så fort det blev mörkt tills nyår passerat. Inne gick det hyfsat bra om han fick ligga under vår säng och det var musik på och nerrullat. Det gick också bra om han fick ligga vid vårt skrivbord och under där och vi satt framför och han fick ha huvudet mellan våra fötter. Alltså han ville känna sig instängd där och vi som skydd framför. Vi flydde därför stan just på nyårsafton och firade nyår i svärfars stuga på landet i säkert 8 års tid. Bellman finns inte sedan april 2015 och sedan 2021 är svärfar också borta. Därför finns inte möjligheten till att fly landet och stugan längre. Numera är det inte lika mycket höga smällar som det var då. Det är väl alltid något positivt.

Jakthund som är skotträdd

Idag får vi ta långpromenad mitt på dagen med Bella med tanke på att det kan smälla ikväll. I går kväll sköt de en smäll utanför, det gick dock bra men hon spärrade upp sig och såg orolig ut en stund efter. Det som funkar är att ha nerrullat i vårt sovrum och lugn musik på. Ikväll blir det värre såklart, vet inte hur det kommer gå senare då vi får stå ut med tiden man får skjuta. Här är tiden satt att man får börja 21 på kvällen. Det kommer ju såklart missbrukas. Många struntar väl i det, vi får se helt enkelt. Bella är alltså en jakthund som är skotträdd och klassas då inte längre som jakthund. För oss spelar det ingen roll alls, hon är Bella. Rasen är jakthund, men i sinnet är hon inte det.

Tips från cochen

Även om er eller någon annans hund är rädd agera normalt och gör som vi med nerrullat och lugn musik. Ömka inte hunden, även om du känner att du tröstar. Just då är tröstande bara till nackdel och hunden tar det som att rädslan bekräftas av dig. Annat tips sätt er i bilen och kör runt när det låter som mest, det fungerar också. Kan man är det ju bra om man kan fly stan.

Fler tips som kan funka så bra det kan

 • Ha nerrullat
 • Ha på musik
 • Planera dagen
 • Ta bilen till hjälp
 • Håll hunden inomhus
 • Rasta korta promenader
 • Agera normalt och gör ingen grej av det, håll dig cool
 • Be någon vara vid hunden när det skjuts som mest i ett lugnt rum
 • På vissa hundar kan det gå att öva bort, med iscensatta ljud långt innan nyår
 • Se till att hunden har ätit och rastats innan det börjar skjutas så att den är nöjd i kroppen av det.
 • Sätt i gång en tvättmaskin och ha centrifugen i full gång då det skjuter som mest. Hunden är van vid det ljudet och det kan därmed lugna då.

Man tänker ju med på de vilda djuren. De måste ju känna sig totalt förvirrade. De kan ju inte fly alls, de är mitt i det och blir panikslagna. Jag önskar att fyrverkerier skulle förbjudas.

Kika in hos Christels Decemberutmaning – Dagens tema Slutet gott

#decemberutmaning23xxx

Varför är hundar rädda för fyrverkerier?

√ Sweetwords tolkning –  Decemberutmaning

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

16

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

19 Comments

 • Golden

  Usch ja, gillar inte alls smällare och raketer just för djurens skull. Mina egna har aldrig varit rädda och har tydligen funkat med att jag redan som små valpar absolut INTE ”ömkade” eller tyckte synd om dem. Smällare ignoreras och man leker och har roligt. Det har funkat på MINA.
  Motionen gör jag så tidigt det bara går , tyvärr får de skjuta hela dagen här men i år började en del på juldagen förbud till trots.
  Tänker på alla hundar som springer bort idag i vild panik, det måste vara fruktansvärt för både hund och som ägare… saknar lite hänsyn gentemot djuren…..
  Själv gillar jag inte heller nyår men det är en annan sak .
  GOTT NYTT ÅR

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är så olyckligt att vissa hundar blir rädda. Bellman vart rädd ef att en hög smällare sköt ovanför oss. Vi ömkade honom inte då och varken före elr efter men den skapade hans rädsla. Bella vet jag inte vad som skrämt henne i jakten och skotten.

   Gott Nytt År

 • Angelica Elversson

  Jag lider så med alla djur som är så rädda. Det är så hemskt 😦 När en själv får ångest och ogillar smällare/raketer så kan man ju lättare undvika med tex hörlurar som dämpar osv. Jag själv tycker det är väldigt obehagligt. Kämpigt när man har ångest osv. Så det är en dag man tyckte man kunde skippa raketer. Men visst är det vackert, i 1 min räcker det. Hoppas du får en fin nyårsafton!

 • corkystyle

  Ja det var helt klart mer skjutande förut. Jag är emot fyrverkerier och raketer då det inte går en nyråsafton utan att man hör att en häst har skenat ut ur sin hage och sprungit sönder sig så de tvingas avliva den när den hittas. Här ska jag faktiskt åka till en vän i stan och sova där vilket är kul. Vi ska äta tre rätters middag!

 • Madde

  Hade också en skotträdd hund. De första åren var inga problem alls. Helt kolugn, men ett år sköts det nå otroligt mycket och under lång tid, och efter det så funkade det inte längre. Vid tolvslaget var det bara att försöka dämpa ljudet och det gjorde vi på toaletten, med rinnande vatten. Jag som alltid varit så kaxig och absolut inte daltade med ett djur fick gå så långt. Höll det sig till tolvslaget så är det väl OK, men det skjuts ju i flera veckor. Däremot reagerade aldrig vår katt på det vilket var skönt.

 • Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  Det finns ljudlösa raketer fick jag veta i veckan. Men han som säljer sa att: ”De är inte lika populära” va … kände jag då är väl bara att sluta sälja de som smäller så finns det inga alternativ. Blir så less! Vet inte hur Lizzla kommer reagera, hon har varit lugn trots att det smällt regelbundet sedan två dagar innan julafton. Men tänker liksom att det kan bli annat nu när det smäller massor. Tycker det är SJUKT att det ens är lagligt.

 • Netti Starby

  Minns hunden som jag hade i min barndom som var extremt rädd för smällare och fyrverkerier. Varje nyårsafton fick han en tablett som lugnade honom. Vad bra ni gör det och så bra tips. Önskar dig gott nytt år! Kramis <3

 • Stegsamlaren

  Bella ser ut att vara en fin hund, oavsett om hon är skotträdd, hundar har många fina egenskaper och sedan beror det ju på om de är tränade som jakthundar eller enbart varit sällskapshundar också, Fyverkerier är inte alltid det roligaste för djuren.

 • Popprinsessan

  Gott nyt år! Hoppas det blev en fin kväll!
  Här har vi också en väldigt skotträdd hund så det har varit några tuffa veckor. Om hon hör en ena knall när vi är ute är det bara att vända hem igen.. svansen mellan benen och oro. Det gick ganska bra vid tolvslaget, vår dotter satt med henne i lugn och ro. Men tidigare på kvällen gömde hon sig med mig på toa när jag gjorde mig i ordning för kvällen, bara för att det smällde utanför.. Nu hoppas jag att det inte blir mer fyrverkerier på ett tag.

 • fighterwomen85

  Fy. Kan inte vara kul att ha hund som är skott rädd. Tyvärr så förstår inte folk det. Men det är ju som att vi människor får panikattacker. Tänker jag.
  Bra att du skriver upp tips på vad man kan göra med hundar som är skott rädda. Någon kan ta till tipsen & det hjälper 🙂.

  Jag tror att raketer 💥💫kommer att förbjudas i framtiden. Å då tänker jag på att det händer så mycket negativt med dem. Hörde att det hade skjutits raketer mot ambulans. Mycket olyckor med det. Tyvärr. Själv tycker jag att det är fint att titta på. En symbol på nytt kapitel. Nytt år börjar. Jag är tacksam över att jag får vara med om åter ett nytt år 😊.

  God Fortsättning!
  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 • Michelle

  Nämen. Lilla vännen. Jag förstår inte hur folk tänker här Min hund var livrädd och vi fick va i källaren för att dämpa 🐶🥰

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *