Min Vardag

Är du förkyld eller har du allergi?

Hej Kära Bloggvänner

På tal om vårtecken är det fler än jag som börjar känna av pollenallergi? jag blir matt om det ska börja redan, orkar inte. Dessutom vet man aldrig precis först om det är förkylning eller pollen. När det blir som värst sätter det sig på min andning med och jag får astmaliknande hosta. Vet ni vilka skillnaderna är mellan ⇛ pollenallergi och förkylning? Det är väldigt snarlikt faktiskt. Ibland är det faktiskt omöjligt att känna och läsa av skillnaderna. Som utsatt person själv så är det nog faktiskt så att man inte känner skillnaden när man har som mest pollenallergi. Eller om du har en dunderförkylning som leder till rinnsnuva eller som sätter sig på bihålorna. Skillnaderna är hårfina, men det finns skillnader.

Häng med ska jag berätta

Viktigt att medicinera sig i tid

Viktigt att börja medicinera i tid så man hinner bygga upp ett skydd och jag brukar börja i mars när snön i stort sett verkar vara borta. Jag börjar också då jag känner att det blir mer symptom än bara rinnsnuva. För mig är huvudvärken värst faktiskt, det är en huvudvärk som inte är lik någon annan huvudvärk och när jag får den är det nästan omöjligt att kunna vistas ute. Förra året fick jag inte så mycket huvudvärk, men året innan var den hemsk.Jag vi ll heller inte börja för tidigt med tabletterna heller för man blir dåsig av dem och jag kommer på mig själv vid flertal tillfällen att jag faktiskt nästan slumrar till ibland. Det finns också tabletter som man inte blir lika dåsig av, men tyvärr hjälper dem mig inte lika bra. De talettarna tar inte bort huvudvärken på mig.

Några typiska skillnader på förkylning jämförelsevis pollenallergi

 • Man får i regel inte feber vid pollenallergi
 • Pollenallergi är med lätt rinnande snor och förkylning tjock och täppt
 • Pollenallergi påverkar också ögonen, det gör i regel inte en förkylning
 • Är det pollenallergi sitter det i så länge säsongen är och förkylning går ju över
 • Pollenallergi nyser man mer och i attacker, medans förkylning enstaka gånger
 • Pollen ger en tryckande tung huvudvärk, det får man sällan av förkylning
 • Du får en extrem trötthet av pollen och av medicinen det är inte vanligt att vara så trött vid förkylning

Att ha en ständig period av trötthet

Jag har fått utskrivet receptbelagda preparat genom åren och de har inte hjälpt mig. Jag tar Kestine och i värsta tiden dubbel dos. För trycket i näsan och för rinnsnuvan måste jag även ta allergispray med kortison i. Dock är den dosen ganska låg som är utsatt i recepfri dos, jag skulle kunna få starkare utskrivet. Allergisprayen jag använder heter desonix. Kestine skulle jag inte kunna ta starkare receptbelagd dos, då skulle jag somna gåendes typ. Jag tar även ögondroppar på morgonen och på kvällen för att det kliar i dem. Just nu har jag ögondroppar som jag köpt hos min optiker som heter Thealoz Duo. Jag har annars droppar som är just för pollen och allergi som finns att köpa på allergiavdelningen på apoteken.

➤ Har ni pollenallergi under säsong och hur mår ni?, har ni väldigt besvärliga perioder eller lindras det genom att ni tar receptfritt?

√ Läs mer om Pollenallergi

√ Mer från sweetwordsbymirre

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

sweetwordsbymirre.se

Skaffat ny BLOGLOVIN, LÄGG TILL MIG DÄR

8

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

18 Comments

 • Sandra

  Jag har pollen allergi och än så länge har jag inte känt av pollen så mycket än. Bor ju i mellersta Sverige o här är kylan kvar än. Brukar mest reagera på Björk och en del blomster pollen så jag har nog en snäll variation utav pollen allergi.

  Jag har känt mig mer trött på sista tide men inget kli i ögonen eller rinnande näsa. Ja förutom av kylan då. Men inget som bara kommer.

  Att man inte kan få feber utav pollenallergi viste jag inte. Då jag alltid får feber när pollen är som värst varje år. Måste va något annat som lyckas slå ut mig samtidigt som pollen toppen.

  Ha en kanon fin dag!!!

  • sweetwordsbymirre

   Man kan känna som feber för man får förhöjd kromtemp har jag fått sagt till mig, men det är inte ren feber. Men alla är vi ju olika så har du fått feber har du säkert det. Det kan ju också vara förkylning en kompott. Men nog så jobbigt är det och man blir helt utslaget. När jag är som värst känns det som att ligga i influensa.

 • Madde

  Det där är svårt. Har varit förkyld och hostig i typ 20 år utan hjälp. Bihålorna strular hostar sönder mig framförallt på mornarna. Sen blir det ju värre under pollensäsongen.Vad som är vad vet jag inte och inte läkarna heller 🙂

 • Petra

  Jag och dottern känner av pollen nu och det har börjat svida i mina ögon samt rinnandes näsa samt sjukt trött men inte mer än så men kanske dags att börja ta tabletterna i tid som du skriver 🌸kram

 • Elina Kangas

  Jag har inte pollenallergi och det är jag väldigt tacksam över, speciellt när man ser och hör hur besvärligt det är. Däremot kan jag känna av det lite när det är extremt mycket pollen.

 • Michelle

  Smart av dej att börja tidigt så du slipper mkt. Det kan bli farligt med pollen och nsningar svårigheter. Finns säkert de som inte tänker på att ta mediciner. Är inte så linning på ämnet.

 • Marlene Rindå Jikita

  Japp! Här rinner det!
  Jag blir bara snorig och lite trött. Maken blir helt väck, rinner från både ögon och näsa, får svårt att andas och väldigt trött. Nu är han väldigt medicinerad, funkar inte det hoppas vi på sensibilisering. Det är Björk som är värst.

 • Popprinsessan

  Peppar, peppar, jag har klarat mig från allergi. Både J och dottern är dock påverkade och dottern tar både tablett och spray. Svårt att föreställa sig hur jobbigt det är, men det är ju fler och fler som blir pollenpåverkade och det låter som om vissa har det riktigt jobbigt. En riktig sjukdomskänsla. Fy bubblan!

  • sweetwordsbymirre

   Tänk vad underbart att inte ha någon allergi. Ja det är dags att börja ta så man bildar en grund. Det är mycket jobbigare än man kan föreställa sig kan jag tro. Ja det känns som man ligger i influensa ibland.

 • corkystyle

  Vilket bra inlägg. Jag själv har börjat känna av pollen de senaste åren. Jag har klarat mig med receptfria tabletter. Jag själv får rinnande näsa och när det är som värst extrem trötthet och irriterade ögon.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *