Mirre

Julen ett tillfälle med familjen

Hej

Dagens tema i decemberutmaningen är familj. När det kommer till julen och familjen så är det alltid ett dilemma hur man ska tänka och lägga upp det då ingen familjemedlem är mer värd än någon annan. Ingen familj är heller inte mer prio att fira just julafton med än någon annan. Alla är lika värdefulla och man önskar att vi bodde i samma stad så inte avståndet var så avgörande faktor.

Häng med ska jag berätta hur vi kan lägga upp en jul just med familjen.

Julen i Dalarna och Småland

I början då BQ och jag träffades så åkte jag alltid ner själv till mina föräldrar och stannade hela julen där tills jag började jobba igen. Vi ändrade sedan på det efter några år och vi firade vartannat år här i Dalarna och vartannat år i Oskarshamn så även jag och BQ fick julen i hop med båda familjer just på rätta dagen. Några år åkte även min mamma och pappa hit och firade med oss. Av olika anledningar blir det besvärligt för min mamma och pappa att ta sig hit och det får man acceptera då dem är gamla. Det är trots allt 40 mil enkel resa. När vi är i Oskarshamn brukar vi också se till så att vi syskon också ses så det blir en samlingspunkt där då.

Därför har vi senaste åren lagt upp det så att vi åker till Oskarshamn och firar julen runt Lucia. Så blir det att vi firar julen här i Dalarna själva julhelgen. Det har alla varit nöjda med och ingen känner sig åsidosatt. Varför vi ”väljer bort” Oskarshamn på just julhelgen är för att det är så extremt mycket trafik då. Det är många som pendlar just där emellan och det är också väglaget och årstiden som avgör att man vill inte åka just då det är som mest trafikerat eller när det är som mest fullsatt i tågen.

Nyår har varit mer spretigt

Vid nyår har det varit väldigt spretigt hur vi lagt upp den och firat. När vi hade våran labrador Bellman så firade vi alltid nyår i svärfars stuga på landet. Bellman var, vill jag säga, nästan skadligt rädd för fyrverkerierna att det var farligt för honom. Han blev så rädd då vi var ute på promenad att han bajsa ner sig med diarré och kräktes samtidigt. Han häscha jättemycket och var tokstressad. Vi valde därför att fira nyår i stugan tillsammans med våra vänner som också hade en jätterädd hund. Det var en tradition vid nyår i säkert 10 år. Där ute hörde man fyrverkerier långt bort och det gick distrahera bort med musik och de rörelser vi skapade som när vi pratade osv.

Efter och innan vi inte hade Bellman längre har vi firat nyår på flera olika sätt. Både hemma och hos vänner samt på hotell. Det skönaste tycker jag är vi tre tillsammans med tre rätters meny. Vi kollar på fyrverkerierna tillsammans och har det bara jättemysigt. Vi klär upp oss som vi skulle på fest, men vi är bara hemma.

➤ Hur brukar ni göra på ert jul och nyår? Har ni fler jular eller firar ni alla tillsammans?

Kika in hos Christels Decemberutmaning – Dagens tema FAMILJ

#decemberutmaning23xxx

√ Sweetwords tolkning –  Decemberutmaning

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

5

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

11 Comments

 • Madde

  Under många år firade jag jul på jobbet. Barnen valde sin pappa då dom firade just jul med alla medans jag skulle sitta ensam med barnen. Mina föräldrar och syskon ville inte träffas så blev ju väldigt ensam. Nu firar vi jul ihop med barn och barnbarn. Så mycket bättre. Under covid så var det lite annat, och likaså förra året, men har varit bra ändå.

 • Petra

  Det har varit lite varierande kring jularna🌟Ingen jul lik den andre om man säger så.Jag har ju inga föräldrar eller så stor släkt alls utan vi är tre syskon och vi firar inte jul ihop vi ses på min födelsedag 🎈 två dar innan det är allt.
  i år kommer vi ”bara ”ha en jullunch med min äldsta o barnbarn för dem ska vidare och dottern jobbar på julafton och kanske följer sin bror ,så det blir jag och tjejerna och mannen 🎅🏼kram

  • sweetwordsbymirre

   Låter som om ni kommer att få det härligt ändå i jul. Fint att ni syskon ses på din födelsedag och ja man kan inte alltid träffa alla just på julafton, för det är i regel omöligt då man är många i hel familj.

 • Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  Fy stackars Bellman! Lider så med skotträdda hundar och förstår inte att det fortfarande är lagligt med raketer. De skrämmer djur, hamnar i magen på kor, skräpar ner och skrämmer ljuskänsliga barn & personer med trauma. Bara för att det är ”fint”. Folk ska dessutom hålla på från juldagen fram till en vecka efter nyår 😡.
  Skilla sov sig igenom raketer och brydde sig inte, men så bor vi vid regementet också så skott hörde hon mer eller mindre dagligen. Lizzla hör ju också skott, men vet inte hur det blir på nyår ännu. Hoppas för hennes skull att hon inte bryr sig men vad vet man?! Vidrigt är det oavsett! Man borde sluta med skiten, finns ju såna där risgrejer man skickar upp som inte låter.

 • corkystyle

  De senste två åren har jag åkt upp till mamma och hennes man i söderhamn och firat julen där. Har även passat på att träffa min pappa då också. Nyår har jag alttid firat här men de senaste åren har jag inte varit uppe till tolvslaget. Däremot detta år kommer jag fira med min bästa vän hos henne.

 • fighterwomen85

  Jag förstår din känsla då jag med har min familj några mil bort, ca 22mil. Inte så stor som du 🙂.
  Det var några år som jag fira jul med min sambos familj. Men nu senaste 3 år så har jag firat med min familj. Då min mamma jobbar inom vården. Så är det ibland som hon jobbar kväll på julafton. Då har jag firat med Kents familj. Men nu senaste 3 åren som sagt så har hon jobbat dag eller varit ledig jul helgen. Så då har jag passat på. Förra året var första gången vi dela på oss. I lutar det åt att jag åker ner till min familj – Mariestad. Å Kent får göra som han vill. Men det kan ändras. Så vi får se 😊

  Nyår firar vi med vänner ✨😊.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 • Michelle

  Ja, man kan prioritera utav olika andledningar för att man bor i olika städer. Denna gången kunde jag inte va med i sthlm pgrav olika saker.

  resten av familjen var nu samlade där i helgen. Min bror kommer på mellandagarna då hans fru har sina familj i dalarna. Så ibland blir det att man måste prioritera så det funkar för alla ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *