Viktväktarna

Vilken frukost är du – Viktväktarna !

Vilken frukost människa är du? Tipsa gärna hur du lägger upp starten på morgonen?! Jag tipsar här om några recept som man kan äta och min favorit är den översta den äter jag överlag mest av. Det är lättyoghurt 0,5 %, jag kan ha olika varianter uppe på. Här är en favorit med lite rostade hasselnötter, äppelbitar och ringlad honung. Samt en stor mugg te. Alla recepten är i enlighet med viktväktarna och dess rätta poäng 

VÄLJ DIN FAVORIT?!

Lättyughurt med hasselnötter och äpplen

1 portioner = Hela receptet
Points = per portion
 3

Jag tycker om det enkla i vardagen och framförallt vid frukost då det alltid är många järn i elden då. Alltid är det något man glömmer eller får stressa med och då tänker jag att det är underbart om man kan göra en enkel frukost att njuta till. Idag tänkte jag tipsa om en jätteenkel variant med lättyoghurt, hasselnötter och äppelbitar.

Ingredienser

 • 2 ½ dl Arla Mild lättyoghurt 0,5%
 • 1 äpple
 • 5 hasselnötter
 • 1 tsk flytande honung

Gör så här

Häll upp yoghurt i en tallrik, en extra fin också så blir det ännu godare. Finhacka nötterna som du sedan rostar torrt i en stekpanna. Skiva äpplet i mindre bitar och lägg ovanpå yoghurten. Strö sedan hasselnötterna ovanpå äppelbitarna, men använd sked eftersom de är varma. Ringla sedan en mindre mängd flytande honung på toppen så det blir liten extra touch. Njut sedan av frukost tillsammans med en mugg te eller en mugg kaffe

Rågbröd med surdeg

Det här är mitt favoritbröd nu, älskar att ta det tillsammans med lätt fil 0,5% på morgonen med små tärnade äppelbitar i filen. Det är min frukost varje morgon i stort sett. Tycker att rågbröd på surdeg blir extra saftig och jag tycker brödet håller längre.

40 brödskivor = Hela receptet
Points = per portion
 1

Ingredienser

 • Rågkross1  dl
 • Vatten 1 dl
 • Surdeg, Råg 150 g
 • Jäst ½ pkt
 • Vatten 5 dl
 • Rågmjöl 4 dl, grovt
 • Rågmjöl 6 dl, fint
 • Fullkornsvetemjöl 2½ dl
 • Salt 2 tsk
 • Rapsolja 1 msk

Instruktioner

Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna. Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnad rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter. Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plastfilm i 2 timmar. Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°. Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk.

Anteckning

Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen. Surdeg finns färdiga att blanda direkt på exempelvis ICA – Surdeg Råg 150g

/ Receptkälla – Rågbröd med surdeg Viktväktarna

Snabbjästa frallor

En eftermiddag är det väl gott att ta en mugg te och en fralla och känna att man kan äta den med god aptit, inte sant? Jag tycker om frallor och för mig vill jag gärna hitta alternativ som passar för mig och min mage och enlighet med kosten man äter.

30 portioner = Hela receptet
Points = per portion
 5

Ingredienser

 • Havregryn 2 dl
 • Rågkross 2 dl
 • Vetekli 1 dl
 • Vatten 7 dl
 • Margarin 80% 50 g
 • Fil, lättfil 0,5% 3 dl
 • Jäst 1 pkt
 • Salt 2 tsk
 • Sirap ½ dl, gärna mörk
 • Rågsikt 16 dl

Instruktioner

Koka en gröt av havregryn, rågkross, vetekli och vatten. Låt koka samman ca 5 minuter, låt den svalna. Smält margarinet och blanda i filmjölk, låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll över filblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt gröt, salt, sirap och det mesta av rågsikten. Arbeta ihop till en deg som blir ganska lös. Dela degen i 2 delar. Forma till rullar och platta till dem. Skär ut 15 trekanter och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i ugn 225° ca 10 minuter

/ ReceptkällaSnabbjästa frallor från viktväktarna.

Fröknäcke

Gott och nyttigt till frukostbordet som du serverar till en mugg te är absolut fröknäcke. Dessutom är det flera goda frön och gottigheter på som är snällt för magen. Servera med något från 0 poängslistan som exempelvis gurka, paprika. Du kan ju bre lite färskost över också!

30 portioner = Hela receptet
Points = per portion
 1

Ingredienser

 • Sesamfrön 1 dl
 • Linfrön 1 dl
 • Solroskärnor 2 msk
 • Pumpakärnor 2 msk
 • Vetemjöl 2 dl
 • Salt ½ tsk
 • Vatten 2 dl
 • Olivolja 2 msk

Instruktioner

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Häll på vatten och olja. Rör till en jämn smet. Låt vila övertäckt i kylen ca 8 timmar eller över natten. Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt, ca 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen i 175° ca 15 min. Ta ut plåten och skär/sporra ut 30 bitar. Sänk värmen i ugnen till 150° och grädda ytterligare ca 35 min. Ta ut och låt svalna på galler.

/ ReceptkällaFröknäcke Viktväktarna

MISSA INTE MINA ANDRA RECEPT

 Mer recept från sweetwords

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

sweetwordsbymirre.se

-1

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

2 Comments

 • Mamma C

  Jag tycker frukosten är den bästa måltiden på dagen.
  Denna årstid är det yoghurt, bär och nötter som gäller + en macka till.
  Vintertid är det havregrynsgröt med banan i.
  Fröknäcke gillar jag. Det kan man äta som snacks.
  Carin

  • sweetwordsbymirre

   Ja jag tycker också frukosten är mysig nu sedan jag vart sjukskriven, innan tyckte jag ej det. Det är den skönaste tiden på morgonen när jag får starta dagen i min takt

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *