Mirre

Gränsen på din skärmtid?

Hej Kära Bloggvänner

Idag är det veckans andra vardag som inte är röd på påsklovet, skönt att vara ledig för Bellis. Dock så är det svårt att vara tillfreds och hitta på saker hela tiden tycker hon. Jag har faktiskt installerat så hon får ha begränsad skärmtid där jag låser internet efter en viss tid på hennes telefon och padda. Hon är inte särskillt nöjd med det och tycker att jag är orättvis mamma. Det kan man ju ha en dialog om i fall jag är eller inte i långa loppet

➤ Vad tycker du är normal gräns att sitta vid en skärm dagligen?

Vad är normalt lek numera?

Jag är lite frustrerad hur det är numera hur leken är uppstyrd vid skärmarna i dagens läge. Vår familj är inte annorlunda och vi sitter vid skärmar vi också. Det är klart annars skulle jag inte kunna ha en aktiv blogg. Dock kan jag tycka att det är för mycket med tanke på att barnen ska inte ha skärmen som den främsta leksaken. Jag har också noterat att när de leker med varandra så är skärmen en bidragande del. Det känns mindre kul när hon är hem till kompisar och man vet att de sitter mest vid mobilerna. Vissa föräldrar bryr sig inte. Jag och BQ däremot vi har gränsar vid telefonen.

Kan nämna två lekexempel med kompisar.  När Bellis hade en av sina kompisar hem hit, så var hon här från 13 till 18. Fyra av de timmarna lekte de rolllek med Bellis Barbie och dess tillbehör. De sminkade sig och rita. Satt nog sista halvtimmen med sina mobiler.

När leken styrdes av skärmen

Nästa kompis för att nämna ett exempel lekte de med sina mobiler. De hade live på instagram och två kompisar till följde liven och lekte med dem. Alltså styrde skärmen leken den gången. Jag kan tycka det är ok ett tag och roligt att de bjuder in kompisar i leken. Däremot när jag gick in i Bellis rum och sa åt dem att nu fick de lägga ifrån sig mobilerna och leka annat. Då märker jag att nivån är olika hur kompisarna utvecklats i den åldern. Vissa har slutat leka med exempelvis Barbie och kommer då inte på någon lämplig lek. Samt situationen kan skapa en frustration som går ut över mig just där och då.

De kan då vilja dra igång stora grejer som att göra slajm eller testa udda saker att äta tillsammans etc. Det styrs ju också av skärmen för de sett youtubers göra så. Spela vanligt spel tröttnar de snabbt på. Jag kan då skicka ut dem och leka, eller de får gå köpa fika till dem och panta burkar som exempel. På sommaren kan de gå ut och spela plockepinn eller kubb på grästmattan. Fast ändå så är det mycket vi föräldrar som får styra leken om de inte får sitta vid skärmen.

Det är svårt vart gränsen ska vara

När man läser över lag ska barn mellan sju till arton år inte sitta mer än max 3 timmar vid skärmar fördelat på en dag. Det tror jag i snitt varenda barn överskrider. På vardagar då det är skola är ju det inga problem direkt då det är mycket annat då också. Det är mer på lov, helger och de dagar då skolan slutar tidigt som det är mer risk med mer skärmtid. Jag tycker att det är svårt för att överlag märker jag bland hennes kompisar att deras föräldrar är inte lika hårda vart gänsen ska gå.

Det finns också risker med för mycket skärmtid / Läs mer här Så påverkar skärmen barnens hälsa

 • Trötthet
 • Frustration
 • Svårt att hänga med i skolan
 • Oro och ångest
 • Huvudvärk
 • Påverkan på ögonen
 • Nackens hålning
 • Påverkan på kroppens muskler
 • För lite motion som är viktigt
 • Dålig tid för återhämtning

Det går ju också se fördelar

Det finns också fördelar med internet om det utförs på rätt nivå och rätt mängd. Om man har kontroll och har något sådär hum på vad barnen kollar på då lär barnen sig mycket också på bra spel och appar. Bellis har fler roll och djurspel på sin telefon. Ett av de spelen är att man ska sköta en bondgård från start till den  uppstartad och igång. Hon får sedan sköta djuren och köpa och sälja djur eller  råvaror/saker  i spelet för att driva gården. Ett spel där man får tänjmka till. Hon har även bra matematik och språkspel.

√ Mer från Bellis sweetwordsbymirre

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

13

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

14 Comments

 • Sandra

  Denna fråga är svår då det är ett ämne man pratar mycket om och bråkar hemma om ofta. Har missat att det är 3 h som är Max från 7 år. Min yngsta är ju 5 år får 1 h med mobilen då och då. Kommer att fortsätta med 1 h när han är 6-7 år också. Jag tycker att lek ska vara en större del i livet i den åldern. Mina äldsta gör ju mycket skolarbeten och ringer vänner samt spelar lite också. Skulle igentligen behöva kolla deras vecko användning oftare än va jag gör. Vet ju att de har desto friare hos sin far då de är hemma själva en bra stund innan han kommer hem från jobbet. Men annars så sköter de användningen väldigt bra.

  Men det är en sak som ofta kommer på tall och som man funderar mycke kring.

  Vi är ju en tv spela familj också. Ska man räckan med de 30-60 min som det kanske spelas tv spel också? Vet många som har normaliserat tv tittandet och även tv spels spelandet. Men jag tycker att det räknas som skärmtid också.

  Ha en fin dag 🌺

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju skärmtid det med, som man inte tänker på, likaså teven och det, trots att det är väl ngt mer ok eftersom det inte är lika små skärmar. Det är klurigt för de använder ju skärmar i skolan också så det skapas ju ett liv för dem vid skärmar, men det är ju ens eget ansvar hemma så är det ju. Samt tv-spel är ju oftast ett mer tävlingsspel som skapar ett annats slags beronde =D Ha det gott du, kram

 • Enna

  Har märkt det med mina yngre kusiner och bröder, känns ibland som att de inte får använda sin kreativitet på samma sätt som innan alla skrämar 🙂

 • Netti Starby

  Det är jättebra att du begränsar skärmtiden för det är verkligen inte bra för barnen att sitta med skärmar hela tiden. Mina barn fick börja använda skärmar när dom var lite större och dom gillade ändå mer att leka med annat. Något som gjorde dom mer kreativa. Kramis ❤

 • fighterwomen09

  Ja, det är inte lätt det här med skärmtid. Det fanns inte på kartan när vi var 8år. Så dem diskussionen fanns inte då. Då var det lek inne eller ute.
  Jag ser även skärmtid bra som du säger. Det där med att dem pratar med andra vänner via live på IG eller vad dem nu livar ifrån.
  Sen gör ju barn som föräldrar gör. Inte vad föräldrarna säger 😊. Stämmer bra.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 • corkystyle

  Vilket superbra inlägg. Du är så klok både som människa och mamma. Jag håller med dig om att det har blivit lite för mycket fokus på att ha mobil eller padda. Jag tycker du gör rätt att ställa in så internet inte fungerar efter ett klockslag på bellis mobil och padda. Jag själv har ina barn men jag själv är glad att jag växte upp innan det kom mobiler på samma sätt som det gör nu.

  • sweetwordsbymirre

   Tack så mycket, det värmer att höra. Ja det är lite för mycket om man tänkte nog inte så mycket risker det är med det heller. När jag var liten i liknande ålder var det ju tv-spel istället

 • Mamma C

  Har inte behövt haft dessa problem när våra barn var små. Kanske lite med den minsta som är 36 år 🙈. Det var när vi skaffade dator och datorspelen blev en ny grej.
  Men ett bra sätt som du har med Bellis tycker jag.
  Carin

  • sweetwordsbymirre

   Näe det hade inte jag heller som lite, det var ju mer tv-spel då i så fall. Det är ju dagens appar det. Samt det är ju skärm det fastän man inte tänker på det, kanske t.o.m är än värre för man var inte lika kunnig på strålning då. Tack =D,

 • Yasemin

  Ett ämne som många känner igen sig i och många kloka tankar. Jag har också barn hemma, och det är helt olika hur de använder skärmar. Sonen har alltid varit nyfiken och läst massa böcker, vill gå ut i skogen på äventyr, träffa vänner, osv även om han hänger på nätet. Då tycker jag det är ok. Det är ungefär så jag också använder sociala medier, fifty fifty. Men dottern sitter med skärmen 24/7 och även om hon har skärmtid kommer hon och tjatar om att få lite till skärmtid. Svårt! 🙂

  • sweetwordsbymirre

   Ja men det är ju så, kan tänka mig att det kan skilja väldigt mycket mellan dem. För det är ju så olika intressen, min skulle nog också kunna sitta 24/7 om hon hade fått tillåtelse. Men det går ju inte. Jag sitter egentligen inte så mycket jag heller, men det har ju varit så att det är mer nu när jag är sjukskriven, ett sätt i det är ju just att skriva av sig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *