Min Vardag,  Mina Tankar

Det är också mentalt

Hej Kära Bloggvänner

Idag har jag varit hos fysioterapeut igen och vi har gått igenom min kropp. Jag har fått lite mer värk på vissa ställen i kroppen och inte endast nacken. Ja, Tro MIG ÄR HEEEEEMSKT trött på detta. Vissa är nog trötta på mig med eftersom jag inte är den gladaste hela tiden. Fast jag tänker då att tänk er in i situationen med värk sedan augusti och fortsatt sjuskriven. Jag går inte in på exakt vad de säger om mig det är privat. Fast det handlar delvis om att jag använder inte rätt muskler längre de är vilande så att säga. Det leder till att jag skapar annan användning i kroppen. Då går kroppens rätta muskler ner i viloläge och mina muskler skapar då värk och felbelastning i kroppen istället.

En kontrast från startläget

Min form var bra innan detta, med tanke på att jag gick raska powerwalks. Jag kunde motionera emellanåt 1,5 till 2 timmar och sprang i löparspåret en lång sträcka också. Jag gjorde någon motion och träning varje dag och min kropp var i fysiskt bra form. Nu har jag fått gå lugna promenader max 30 min per dag. Det är då är det verkligen lugnt tempo, helst med stavar för att få rätta hållningen. Det leder ju till att jag inte använder samma muskler längre och min kropp blir då klenare.

Jag har nu fått lov att öka motionen i långsamt tempo succesivt framåt för att se om det fungerar. Det vill säga att jag får lov att gå mer powerwalks för att locka fram de rätta musklerna igen i tryggt steg framåt. Detta är svårt att förklara och det är fysioterapeuten som endast kan säga det på korrekt sätt. Jag säger det med mina ord. Med det sagt är jag för nätt och smal kan man säga. Jag måste vara grövre igen för att inte ha denna värk jag har nu.

Mycket sitter också mentalt

Detta skapar såklart hopp samtidigt som jag har varit ledsen flera gånger idag sedan jag var där. Jag inser ju att det är en bra bit kvar och att det går väldigt väldigt väldigt sakta. Det är trigger och det kan gå fram och tillbaka till det på lång sikt fram kommer att försvinna förhoppningsvis. Det var ett jättebra besök fast inser att jag är inte där än att jag är nära att vara återställd. Jag kanske är en bit på väg och vi måste fortsätta att trixa oss fram. Mycket sitter också i huvudet och man måste lära sig att slappna av. Därför måsta man ta det som det kommer och inte pressa sig fram. Det är nog den svåraste biten, för det kan man inte rå för. Många gånger gör man det omedvetet och man slits mellan fysiskt och psykiskt.

Jag kommer också starta och vara med i en mindfullness-grupp som vårdcentralen håller i på kvällen varannan vecka. Där man går ner lite mer på djupet på att finna lugnet. Får se hur jag känner för det, just nu känna det lite tudelat, men det kommer nog vara toppen i slutändan.

√ Fler inlägg från Sweetwordsbymirre

√ Läs mer om Utmattningssyndrom på 1177 

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

12

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

20 Comments

 • fighterwomen09

  Ibland är kroppen fantastisk. Ibland är det svår att förstå sig på 🙂. Men kroppen har dem bästa svaren oftast på hur mycket man kan göra med kroppen. Kroppen talar om när gränsen är nådd. Men tyvärr lyssnar inte vi på signalerna. Ibland gör vi det. Det är bra.

  Vad bra att du har hjälp av din Fysoterapeft & kan bolla med henne. Det är en trygghet.

  Tror många behöver lära sig att slappna av. Inte göra alla måste. Vi alla är ingen lik. Visa klarar av mer än visa. Man måste lyssna på sig själv & sin kropp.

  Spännande med mindfullness-grupp 😊. Lycka till med det.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju precis så och man känner inte alltid sin kropp fastän talesättet är så att det sägs att man känner sin kropp. Man vet inte alltid själv hur man mår i alla lägen. Samt kroppen som inte mår ok, den är inte alltid där den ska vara ihop med huvude heller. Tack så mycket och detsamma

 • Madde

  Att gå runt och ha ont är aldrig kul. Jag vet. Har en höft som bråkar lite för mycket och det är träning som gäller. Tyvärr funkar det inte så som jag vill då jag jobbar också. Kan gå en vecka innan jag kommer till gymmet.

 • Ninnie

  Hej Mirre!

  När man drabbas av utmattning/stressdiagnos förstår man att kropp och sinne verkligen hör ihop! Att smärta och kroppsliga besvär kan vara både fysiska och psykiska.

  Så bra att du verkar få bra hjälp på vägen till att må bättre. Jättebra att du vill testa mindfullness. Det är en verkligen inte lätt att kunna vara i nuet, bara vara och släppa alla tankar som stör!

  Vad som hjälpt mig mest på min väg till att må bättre är faktiskt att ANDAS rätt. Jag har också gått på medi-yoga, det har varit hjälpsamt!

  Det jag lärt mig under de snart två åren som jag varit sjukskriven pga utmattning är att man måste ha tålamod och lyssna på kroppens signaler. Vilket är svårt, när man vill göra sitt bästa och bara vill må bra och vara ”som vanligt” igen!

  Du kommer att bli bättre! Var snäll mot dig själv, ha tålamod och ta hand om dig! Varma kramar ❤️

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju det att man måste lära sig ha tåmamod med sig själv och situationen man är i och acceptera de framsteg som är. Samt lära sig att inte oroa sig för mycket för det hämmar ju allting åt fel håll då. Det är väl det som försämrat mig att jag oroar mig för saker och det gör ju att det tar längre tid framåt. Man måste ha tålamod som du säger. Tror också att andas och avslappning är superviktigt och man måste lära sig att ta med sig det i vardagliga situationer också. Där misslyckas jag med för ofta och allt som gör att man tänker negativt eller oroar sig gör att man får fel kroppshållning och det är inte till fördel för återhämtningen. Det är så mycket med det att man är trött av allting av det. Samt att man lär sig ändra om kroppen och skapar en dålig hållning. När man har ont länge också så gårmman ju för länge med fel hållning.

   Tack snälla du och ta hand om dig också och kramar till dig också

 • Popprinsessan

  Men åå vad det låter tungt!!! Dock låter det väldigt intressant med mindfulnessgruppen, det ska bli spännande att höra mer om den längre fram.
  Förstår att det är lätt att känna sig ”stressad” i din situation, det är ju många faktorer som påverkas. Men en dag i taget…

  • sweetwordsbymirre

   Ja det ska bli spännande tycker jag också och se om det är på annan nivå än den mindfullnes jag gör hemma. Tack för omtanken och man måste tänka så att man tar en dag i taget,

 • Elina

  Man skönt att du får börja lite med powerwalks igen!
  Den där slitningen mellan vad man vill och vad man orkar är svår, kämpar också med den.

  • sweetwordsbymirre

   Tack så mycket, samt ja det är ju så. Detta för mig känns ju lite som jag skulle ha gått och blivit penisonär liksom. Inget fel i att vara pensionär, men jag är trots allt bra mycket yngre än så och vet att jag har bra fysisk grund och förutsättningar och det tär på en att man måste sätta allt sådant åt sidan och man vet inte hur länge. Det som gör att det funkar är j att jag är stenhård med kosten och håller mig sund ändå

 • corkystyle

  Förstår att någon stans måste man dra gränsen för vad som är för privat för att skriva i bloggen. Kan tänka mig att det kan kännas frustrerande att det går väldigt sakta framåt men vad jag har förstått så får man inte gå för fort framåt då kan du bli sämre igen. Det är ju bra att du ska börja i en mindfullnes grupp och se om det är något som kan hjälp dig.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är egentligen inget konstigt med det heller som jag inte väljer att skriva om, men allt måste man inte tala om så är det ju. Samt jag tror att det kan vara en bra grupp. Ja det är så att jag kan bli sämre igen om det går för fort fram, samt att man blir också sämre av behandlingar eftersom de faktiskt ”bråkar” med kroppen lite tillfälligt. De tar ju tag i det som skapats i kroppen som gör att jag har ont och det måste ju försvinna.

 • Michelle

  Jag tycker det var en bra förklaring du gav. Kan va att man belastar för mkt på den ena el andra och då regerar även nacke och rygg på det. Vart där många gngr så känner igen det du beskriver. Du behöver absolut inte skriva om varför 🥰

  • sweetwordsbymirre

   Det är ju så med kroppen, den har ju minnesbank och känner igen sig i det måendet som kroppen är i ok skick, när man sedan då ändrar det och börjar med andra rörelser som är till en ny vardag då kan kroppen reagera åt alla håll och kanter. Samt det är egentligen ingenting jag utelämnar som skulle vara konstigt att tala om. Fast jag tycker ändå att man ska inte tala och lägga ut om allting

 • Marlene

  Såklart det blir fel belastning när man rör sej på ett annat sätt för att slippa ha ont. Det är naturligt och drabbar många av oss. Å när vi inte rör oss som vi brukar blir muskler lidande, också helt naturligt – men såklart irriterande. Vi får kämpa på. Med det sagt ska jag köra min träning nu, styrketräning i kombination med sjukgymnastik och en kvarts promenad på löpbandet 🙂

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju precis så och det är som en ond cirkel som inte riktigt ger sig på ett tag. Det gäller att hitta rätt metoder som gör att man härdar ut det tills man är sig lik igen. Det är inte alltid säkert att det kommer vara som innan, men ett bättre läge än i dag kommer det ju vara. Sedan har man ju slitningar i kroppen med åren och man kommer inte alltid kunna vara helt återställd. Ja träning är ju jätteviktigt och hitta en träning som fungerar utan att det gör för ont.

  • sweetwordsbymirre

   De har gjort så många undersökningar, tester, prover utredningar m,m och magnetröntgen väntar jag på. När man vistas i mindere stad är det längre väntetid dig. Fast jag har fått jättetydliga förklaringar var allt kommer sig ifrån. Röntgen är nu mest för att kunna stryka från listan och få den gjord.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *