Bloggutmaning

Julbord och julmat

Hej

Dagens tema i decemberutmaningen är julmat. Det är ju ett hett ämne nu och som vissa av oss vill och ska äta och vissa redan har ätit. Jag var bjuden på julbord via jobbet igår. Jag var dock inte med på det av pga. min sjukskrivning. Det blir för stort då man är sjukskriven för utmattning och träffa alla kollegor och chefer samtidigt. Vi är dessutom en stor förskola med 12 avdelningar och således då massa personal. Alla korttids-vikarier var också bjudna. Jättefint av vår rektor och kommun att tänka på oss alla.

➤ Har du ätit julbord och julmat ännu?

Att mötas vid julbordet

Jag har inte ätit julmat än och jag hör till dem som är nöjd vid julafton och max även på juldagen. Jag äter vanligtvis inte så fet mat och så blandat med mat. Min mage brukar därför säga stort NEJ efter de dagarna sedan. Jag försöker också tänka alternativ till så magen klarar av det bättre. Fast just på julafton är jag julmaten trogen och vill äta just den maten som är traditionell. Sedan har vi olika traditionella julbord beroende på vart vi är uppvuxen. BQ och jag har inte allt lika som jag och respektive han är vana vid när vi växte upp. Vi brukar mixa i hop på vårt julbord.

Något vi har på julbord i Småland är kalvsylta, dopp i grytan och Västervikskorv. Jag gillar korven, men verkligen inte de andra två. I Dalarna har man gustavskorv. Flera olika sorters kål. Fast numera när jag tänker efter tror jag att ett traditionellt julbord är lika hos oss alla i det stora hela. Det är ju mer de lokala bönder och tillverkarna som kan skilja sig åt beroende på vart man bor. Då kan det ju vara lite variation, men det är samma produkt ändå i slut ändan. Detta är min personliga åsikt och erfarenhet efter olika julbord jag ätit på. Alla gör och är vi olika.

➤ Har du något utöver på ert traditionella julbord? Är det ni som tillsätter det. Eller är det traditionellt för där ni bor?

Kika in hos Christels Decemberutmaning – Dagens tema JULMAT

#decemberutmaning23xxx

√ Sweetwords tolkning –  Decemberutmaning

√ Mer om Mirres Utmattningssyndrom

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

8

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

18 Comments

 • Netti Starby

  Förstår att du inte orkade vara med när det var så mycket folk för det tar mycket på energin. På mitt jobb hade vi jullunch men hade det uppdelat så vi var inte så många på plats. Kramis ❤

 • Sandra

  Nej jag har inte ätit julmat ännu och första gången blir på julafton i år.
  Vi har ett rätt avskalat julbord med skinka, köttbullar, korv, sill, potatis, Janson, rödbetssallad, vanlig sallad, ägg, värt bröd med ost och smör. Vi har inget som luktar då lille bror min har Aspbergers o kan inte va där det luktar för mycket. Så för allas trevnad så har vi rätt avskalat men det fungerar bra för oss. Är jag som lägger till vegetariska alternativ då. Men även de är doftfria.
  Är kul att läsa hur olika julborden ser ut från längst ner i landet och uppåt. Finns så mycket som skiljer men samtidigt som binder oss samman.
  Ha en jätte fin kväll 🌺

 • Popprinsessan

  Fint att vara bjuden även om du inte orkade med att gå. Här blir det inte ett enda traditionellt julbord förutom hos mamma och pappa på lilljul. Tror inte att vi har något speciellt på julbordet. Vet att makens familj hade något som kallas hackekorv, men vet inte var det kommer ifrån.

 • Znogge

  Förstår att du inte orkade vara med när det var så mycket folk.
  Det lär blir julmat hemma hos syster min med familj. Själv uppskattar jag inte den sortens mat alls utan tycker bara den är fet och mäktig. Funderar faktiskt på att ta med mig något eget…

 • Elina

  Inget julbord än utan bara den årliga julgröten på jobbet. Är inte så förtjust i julbord så för mig gör det inget att det bara blir på julafton.

 • Michelle

  Även om man vill orka så är det jätte bra att du tänker på dej själv. En del kanske inte förstå hur trött man kan bli efter ett evengemang när man är sjukskriven. Hoppas du blir bättre snart 🥰

 • corkystyle

  Föstår att du inte var med. Här har man inte ätit julbord eller julmat än. Tycker det ändå blir så mycket av det. Jag äter nog det vanliga på julbordet men mina favoriter är janssons frestelse och senapssillen.

 • Ajli

  I min familj sa mamma nej till julbord redan vid… kanske jag var 10-11 när vi slutade med det! Vi har alltid buffé dock, men inte julbord. Också för att vi alla har magar som dör av julmaten, hehe.

  Vi har papas arrugadas med mojosås istället för kokt potatis.
  Vi har sushirullar och löjromsmackor istället för lax.
  Vi har köttbullar som är fyllda med fetaost och köttbullar fyllda med cornichonger istället för julköttbullar.
  Vi har fetaostfyllda smördegspiroger, vet inte varför men så blev det i alla fall..?
  Vi har exotisk frukt istället för knäck och sånt.
  Vi har marinerad zucchini, oliver, capresesallad, brieost… sånt plock.

  Tips tips 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *