Mirre

Lägg inte tabu på mensen

Hej

Ja, hur kul är det att ha mens egentligen? Är nog ingen som tycker att det är och inte särskilt trevligt heller. Fast egentligen måste vi ju också normalisera det för det är just det som det är, det är normalt. Jag brukar tänka så eftersom Bellis har bara några år ifrån att få mens. Vissa får det ju redan i elva års åldern. Jag fick det då jag var i tretton års åldern. Misstänker att Bellis får ungefär då också för hon följer min längd och viktkurva som jag hade. Hon är väldigt lik mig i kroppen som jag såg ut. Därför ska man som vuxen, som mamma inte sätta skam på något som är fullt normalt.

Mens är tabu att prata – Så pinsamt

Vissa av oss kan behöva ta preparat av olika anledningar, det har jag ingen åsikt om för det är olika hur vi individer behöver. När jag fick min första mens som tonåring så fick jag hemskt ont. Jag hade också rikligt med blödning och fick byta binda ofta. Ibland fick jag vara hemma några dagar på just den veckan för jag fick så ont i rygg, mensmagen och fick illamående. Så kan det även vara nu i vuxen ålder. Jag kan få feber, jätteont i ryggen, brösten och mensmagen med illamående. Det är ju inget att skämmas för eller känna sig sämre för om man måste vara hemma från jobb eller skola för det.

Därför ska man också normalisera detta med mens för det är inget hysch pysch över det och heller inget som är äckligt. Varför ska det alltid vara så tabu att prata om?

Sakna den då man inte har

Tänk när man var i full fräs att försöka skaffa barn och ville bli gravid. Hur bra var det inte då att man hade sin ägglossning och mens- cykel så man visste när man var mest mottaglig. När man sedan då väntade för att se om man blivit gravid så ville man inte ha med mensen att göra på nio månader.

Jag tänker tillbaks på i vår och i somras då min mens helt plötsligt uteblev. Det kom i samband med min stress, ångest och i kombination med att min bror gick bort. Det gick 1 månad, 2,3 månader och jag sökte för det. Det pratades om det ena och andra och att jag skulle vara uppmärksam på vissa tecken för då behövde jag söka för det igen. Jag tog nog fem graviditetstest som såklart visade negativt. När mensen inte kom så började jag ju såklart bli orolig och det blev som ett skoskav i tankarna som inte gav sig. Jag måste väl erkänna att det var pinsamt att som kvinna 40+ gå köpa geaviditetst. Fast jag tänkte att de vet ju inte hur gamla barn jag har, jag kan ju köpa åt dem eller någon annan.

När man tillslut inte kan släppa mensen

När man är en kvinna i sina bästa dagar som jag är som är strax över 40 år så får man ha lite mer koll. Det kan också bero på förstudie till ett tidigt klimakterie när mensen kan börja krångla och utebli. Det är ovanligt tidigt, man brukar säga att klimakteriet kommer när man är 50+ och uppåt. Jag har därför kollat upp min snippa och livmoder och allt såg bra ut. Samt hörrni efter 3 månader på sensommaren dök mensen upp och nu är den punktlig igen

Tänk då saknade man något som man egentligen inte vill ha för man tycker det är lite ”äckligt”. Fast då när min mens var tillbaks efter 3 månader igen så kändes då allt så rätt och bra. Jag började t.o.m gråta av glädje över att jag fått tillbaka den för hur äckligt det än är och hur tråkigt själva ”lingonveckan” är så är det ett tecken på att man är frisk och att allt är normalt

Mens är något bra

14

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

18 Comments

 • Petra

  Förklimakteriet kan börja redan i 40 års åldern hos vissa men skönt att din är tillbaka igen ,själv har jag haft uppehåll nu snart tre månader och kan säga att jag nästan saknar den haha så mkt klimakteriebesvär som ploppar upp nu.Och visst kommer mensen lägre ner i åldrarna nu mot förr.Min ena dotter fick när hon var 11 år och det känns tidigt.🥰Ja ett ämne som ingen tjej som skämmas över kram

 • Sandra

  Håller med dig fullt ut, mena ska inte tabu läggas då det är det mest naturliga i livet för oss kvinnor och borde va för men också kan man tycka.

  Förstår dina känslor där när den försvan helt. Det är många tankar som flyger runt i en när mensen inte kommer. Men va skönt att det återgick till det normala igen.

  Själv så har jag hoppande mens som kommer när den kommer. Kan bli några månader emellan ibland men det är lungt har gynekologen sagt. Då alllt sett bra ut. Varför kan va en blandning av p pilten och stress. Nu börjar visserligen min stress bli bättre men än så påverkar den lite.

  Kanon att du tog upp ämnet mens och hoppas nu att fler vågar prata om det.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det kändes oroväckande då den inte kom och man tänkte ju det ena och det andra kring det. Vissa av oss kan ha oregelbundna menar och jag är sådan som inte har det utan varit följsam. Då märker man ju direkt om det är något.

 • Golden

  Ska inte vara tabu absolut, sen har jag väl inget behov att prata om det med andra direkt, är inte så privat med andra. Dock vill jag säga att det finns anledningar som gör att man kan behöva ta medel så man ej får sin mens. En sådan orsak kan vara väldigt svår endometrios.
  Förklimakteriet kan ju börja väldigt tidigt hos en del.

 • Elina Kangas

  Håller med dig fullständigt! Det är en naturlig del av oss kvinnor och den ska normaliseras, punkt slut. Sedan kan den vara olika besvärlig och jag är glad att jag själv inte har några direkt besvär i samband med mensen.

 • fighterwomen85

  Jag var 12 när jag fick min mens. Berätta inget för mamma först. Men sen gjorde jag det. Vid 20 års ålder gick jag på mini pepiller. Då hade jag ingen mens alls. Kände mig inte kvinnlig då.
  Sluta med mini pepiller. Å fick mensen tillbaka. Jag märker att när det är mycket i mitt liv. Jag är nervös för något länge & stressad. Då kan min mens vara sen. Annars så kommer den när den ska. Jag får ömma bröst, PMS innan mensen. När mensen kommer så har jag magverk i 1-2 dagar. Sen lugnt. Idag har jag kopparspiral. Funkar fint för mig 👌.
  Jag tycker det är viktigt att berätta att mens är absolut inget att skämmas för! Det är normalt! Alla kvinnor har det.
  Jag tycker absolut att bindor ska bli gratis! Å hoppas att det går igenom 🙏🏻.
  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

  • Bland Kastruller och Vinglas

   Hur jobbig mensen än är så är det ju tecken på att man är frisk. Själv satte jag in hormonspiral ett år efter min dotter och hade inte mens på flera år. Ändrade till Pspruta var tredje månad men fick då mens tillbaka samt jag gick upp i vikt. Har nu sedan flera år tillbaka hormonspiral igen och ingen mens vilket är jätteskönt. Båda mina syskon kunde inte ha hormonspiral, då de blödde konstant i månader.
   Tror dock jag är i ålder då mensen ska sluta helt.
   Men man kommer ihåg menssmärtorna som igår från man var yngre.
   Kram Kajsa
   https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 • corkystyle

  Ja visst borde mens vara något som är mer normalt att prata om. Jag har själv inte haft den på jättelänge men har p-stav plus att jag äter minipiller. Det är för att jag ska slippa den då jag blödde så mycket och fick sådan mensvärk. Jag var tretton när jag fick den första gången men min mamma var bara elva när hon fick den.

 • Netti Starby

  Jag var också 13 när jag fick min mens och min dotter var också i samma ålder. Vad jobbigt att du mår så dåligt och behöver vara hemma under första dagarna. Mens är som sagt normalt och så himla bra skrivet. Kramis ❤

 • Hannas krypin

  Ja, det är verkligen tabu att prata om känns det som. Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att köpa skydd fast jag vet att alla har det och att det är normalt. Jag fick min första mens när jag skulle fylla 13. Förr var den också som klockan men det är den inte längre. Antar det har med förklimakterium att göra. Smärta, stress och ångest kan ju sätta cykeln ur balans så det är skönt när kroppen kommer tillbaka. Tänker att det är ett tecken på återhämtning när det fungerar igen.

 • Madde

  Så viktigt att prata om. Det är ju helt naturligt och hälften av oss människor har det ju. Hade det så enkelt fram till jag steriliserade mig då började det. Oregelbundet, mycket, hade ont osv. Klimakteriet var däremot väldigt smidigt. Någon vecka med vallningar.. Två kanske, och har inte haft det på många år. Sista fick jag i Thessaloniki på en tjejresa. Då hade jag inte haft det på ett år och första gången jag gick ut utan mensskydd haha.

 • Popprinsessan

  Jag var en av de första i min klass som fick mens och tyckte att det var jättejobbigt. Berättade inte för någon kompis och mådde riktigt dåligt de dagarna varje månad.. Var orolig att min dotter skulle tycka att det var jobbigt, men hon har tagit det väldigt bra och det verkar inte vara några större konstigheter för henne att prata om. Jag har försökt vara väldigt öppen och berättade tidigt var vi hade olika sorters mensskdd hemma om någon kompis skulle behöva osv. Tror faktiskt att det är män som tycker att det är jobbigt att prata om vilket gör det hela lite mer känsligt.

 • Ajli

  Jag fick mensrubbningar för några år sedan och tänkte att det var vaccinet, men tog det med ro eftersom jag inte hade ont eller så. Nu önskar jag verkligen att jag kunde slippa, för jag skulle behöva sjukskriva mig minst en dag varje månad om det var som det är varje månad. Och det är klart att man kan normalisera det, men det är ju hemskt att vara sjuk varje månad och förfärligt dyrt, och så känns det som att man sätter vikarieplaneraren i sticket. Slipper hellre, men jag vet inte riktigt vilka medel som skulle hjälpa bäst mot det, har ännu inte hittat något som jag riktigt trivs med!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *