Svensk moussaka – Viktväktarna
Här är en av de godaste rätter jag ätit, den var faktiskt helt perfekt och är en favorit hemma hos oss. I det här receptet har viktväktarna valt att göra en svensk touch på mousska och bytt ut vissa ingredienser.
Moussaka är som originalrecept en rätt som har ursprung från främst Grekland, Då använder man bland annat aubergine och lammfärs i receptet. Rätten förekommer även vid Medelhavet och Mellanösten.
4 portioner = Hela receptet
Points = per portion: 10
Ingredienser
- Potatis 800 g, mjölig
- Rapsolja 2 tsk
- Lök,2 st, gula
- Margarin flytande 80% 1 tsk
- Nötfärs 10% 300 g
- Tomater, krossade 1 förp
- Tomatpuré 1 msk
- Vitlök 1 klyfta
- Köttbuljongtärning 1 st
- Basilika 1 tsk, torkad
- Ost riven 17% 1 dl
Instruktioner
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg i en plastpåse med olja och salt och blanda runt. Lägg över i en ugnsfast form. Sätt in i ugn tills potatisen nästan är mjuk, ca 30 minuter. Skala och hacka lök. Hetta upp margarin i en stekpanna och bryn löken tillsammans med färs. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, pressad vitlök, buljongtärning och basilika. Smaka av med salt och peppar. Småkoka såsen under lock 10-15 minuter. Bre köttfärssås över potatisen, strö över osten och gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Servera med sallad.
√ Receptkälla ➜ Svensk Moussaka Viktväktarna
√ Mer recept från sweetwordsbymirre – Viktväktarna
Välkommen åter och ser fram emot att ses igen
Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept
14 Comments
corkystyle
Ser väldigt gott ut. Däremot tror jag inte att jag någon gång har ätit moussaka i alla fall inte så jag kommer ihåg. Visste inte att det härstamma från medelhavet och mellanöstern.
sweetwordsbymirre
Ursprunget är från Medelhavet det här är en svensk tappning på. Jättegott ska du testa
Therese Lindvall
Låter som ett perfekt höstigt november recept, god mat i kalla blöt november rusket. Så bra att man kan byta ut delar även om gfundrecepter också verkade toppen. Vi åt gulasch soppa idag – också väldigt god HÖSTIG mat.
sweetwordsbymirre
Den ska du absolut testa och ja jag gillar att man kan byta ut och få en svensk tappning på den
Madde
Har lagat det ett par gånger och det är riktigt gott. Det är ju en lättare variant med potatis, och det har man ju nästan alltid hemma också. Kan allt rekommendera det.
sweetwordsbymirre
Vad roligt att höra och ja den är verkligen jättegod
Elina
Åh vad gott det låter! Tack för tipset 😊
sweetwordsbymirre
Ja jättegod hoppas att du testar den =D
Michelle
Men åh vad gott det ser ut 🙂 jag gillar recepten du tipsar om 🙂 🥰
sweetwordsbymirre
Debba ska du absolut testa, =D
figterwomen85
Moussaka är inte jag så förtjust i då det är aburgin i. Men i ditt recept så var det ju inte det 😊. Låter gott 👍.
Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗
sweetwordsbymirre
Då ska du absolut testa denna för jag är inte heller så förtjust i aburgine,
Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv
Men så gott! Det ska jag prova att laga.
sweetwordsbymirre
Vad roligt, hoppas att du provar =D