Bella,  Mirres Foto

Är Bella jakt eller spårande hund

Hej

Ett djur är verkligen ens bästa vän och jag är ju hundmänniska och anser då att en hund är ens bästa mest trogna vän. Jag är uppvuxen med hund sedan jag var runt 3-4 år. Bella är en drivande hund som har många härliga egenskaper. Det finns även saker att jobba på som jag tycker är jätteroligt och som jag älskar att göra. Något som Bella har och inte har det är jakten. Hon är rädd för skott och vill inte hämta vilt. Därför klassas hon inte som jakthund längre utan är en sällskapshund. Dock har hon har drivet och spåret i sig därför är det annorlunda att gå med henne som exempelvis i skogen. Bellman, vår labrador vi hade, var en spårhund och då tränar man mer spår, sök och apport. Det gjorde vi väldigt mycket.

Vad är skillnaden mellan jakt och spår

Man kan tro att detta då skulle vara rätt lika med en spår- och en jakthund. Delvis lika men ändå inte. Bella är en jakthund som sticker iväg på sitt spår. Bellman var en apportör spårhund som på ett annat sätt hämtar och kommer tillbaks med det vi begär. Låter lika, men det är det inte. Bellman var man trygg med då han var lös i skogen eftersom han är apportör och kommer tillbaka. Med Bella är man inte säker för hon sticker. Därför måste man ha Bella i lina och inte lös.

Skillnaden är att den apporterande hunden letar upp och tar med sig fyndet till ägaren och det kallar man eftersökshund. Andra varianten är jakthund och den förföljer och driver bytet som man jagar mot ägaren. Det kan röra sig om stora ytor och kan således vara ganska långt från ägaren bitvis.

Det kan nog bli en spårande hund av henne

Därför tror jag att det går att göra så att Bella kommer tycka spår och eftersök är roligt. Jag ska ta med henne till skogen och testa det framöver med henne då jag är bättre i nacken. Det kommer därför att få hennes driv för sökandet att stimuleras. Jag älskar den storts träning och hoppas att hon ska tycka att det är roligt. Det är roligt då man lagt ut exempelvis ett personspår på förmiddagen i skogen eller som jag brukade göra med Bellman på ett större öppet fält. Jag kunde vara lite busig och krångla till det för honom. Fast även att jag krånglade till det så tog han spåret oavsett om jag gick direkt eller flera timmar senare.

Det här är mina tankar och erfarenhet i ämnet och mer exakt information får jag hänvisa er att ta reda på det själv och söka på ämnet. Jag har gått kurser i spår, sök och apport så det skulle jag vilja säga att jag har stor erfarenhet av. Fast man är aldrig expert utan man kan lära sig nytt hela tiden. När de gäller jakt så har jag inte så stor erfarenhet. Jag förstår skillnaderna och har en inblick i det.

 Läs mer om rasen Drever

√ Läs mer här sweetwordsbymirre – Bella

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

5

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

12 Comments

 • Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  Men så kul! Jag är sugen på att börja med spår med Lizzla, även agility sen. Är medlem i brukshundsklubben, men finns ju många olika. Tycker dock om att jobba med hund.
  Sen är det ju som du skriver 🙂 . Tänkte på det med jakt vs spår. Skilla var jakt, hon spårade men sprang iväg för att jaga. Hon fick inte vara lös på grund av det, hon blev som helt blockerad när hon började följa spår. Var det som hände när hon dog också 😭.
  Lizzla däremot är mer så att hon kan spåra men kommer tillbaka direkt. Ropar man kommer hon springande på en gång. Så intressant ändå att hundar av samma ras (och även syskon som i Skilla och Lizzlas fall) kan vara då olika. Men egenskaperna är ju så tänker jag. Man kan avla en hund för något, men hunden har ju sedan sin personlighet och egenheter 🙂

  • sweetwordsbymirre

   Ja det kan vara så olycka och som med Bella då som är en jakthund är inte alls någon jakthund på det viset att hon är rädd. De skulle ju vara livsfara för henne i skogen. Dock kan hon ju då vara en duktig spårhund i lina, för att få henne att efterspåra och apportera tillbaka kanske blir en svårare uppgift som lös.

 • Popprinsessan

  Ja, usch, jag har som barndomsminnen av när min farfar var ute och jagade och kom hem och beättade att någon hund inte kommit tillbaka vid drev. De kan ju vara borta i flera timmar och jag skulle aldrig klara den ovissheten!! Fy!
  Tur att vi har en busloppa som stannar när man skriker på henne om hon skulle sätta av efter en kanin eller något 🙂
  Hoppas ni mår bättre!

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är just därför som jag inte är intresserad av jakt. Därför skulle jag inte våga släppa löss Bella för vet inte alls hur långt hon sticker efter ett spår hon känner. Tråkigt med din farfars bekants hund, kom den aldrig tillbaka. Då måste det ju ha hänt den något? Ne fy den ovissheten skulle inte jag heller klara av och inte veta när och om den kommer tillbaks. Dock har de väl sändare på sina hundar numera så de kan ha koll på dem, så det hoppas man väl att de alla har. Jag mår bättre men inte BQ han är rikigt risig, Tack för omtanken <3

 • Michelle

  De där med att spåra kan ju vara olika slags saker. Vad kul att du tkr om hundar 🙂 det är verkligen det bästa som finns. 🥰
  tkr det är bra att man tar reda saker på själv då hittar man mer tillsammans med sin hund. och du och hunden kan jobba ihop mer och ni veta själva hur man går tillväga.

 • Mamma C

  När vi bodde i Sverige och hade våra hundar där så tävlade gubben spår och lydnad med dem. Han var även med och var hjälpförare åt en vän som tävlade rapport.
  Ha en fin Lördag.
  Carin

 • corkystyle

  Vilket bra inlägg. Hade inte dirket koll på skillnaderna mellan jakt och spårhund. Så jag lärde mig något nytt här. Kan tänka mig att en jakthund behöver mycket motion och stimulans för att bli en bra jakthund. Eller har jag fel?

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är mycket motion och träning som egentligen behövs på alla hundar, men att de ska få träna för det dem är gjorda för. Såklart behöver då en jakthund mycket stimulans och träning mellan jaktsäongerna =D

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *