Bellis,  Skönhetstips,  Tipshörnan

En tröst till någon som är håröm!

Gråt, slit och tovor som blivit som en ond cirkel

När man varje morgon har tjafs om ett hår som är trassligt och gnuggats till tovor under natten. Eller när vi på kvällen trilskas med tovor som måste borstas innan läggdags efter dagens påverkan till tovor. Vi har en tös som är väldigt håröm och hon gråter eller blir frustrerad då vi borstar henne. Det har varit ett återkommande problem, nästan hopplöst emellanåt. Ibland har tovorna blivit så grova att det nästintill inte gått att få ur dem. Ni kan ju tänka er utsagan av det då med en som är så håröm som hon är.

Det var värsta gången med tovorna

Igår innan skolan när hon vaknade hade det gnuggats fram så grova tovor att vi fick sätta upp håret i en tofs när hon skulle till skolan för det gick inte reda ut dem sådär tidigt på morgonen. När hon kom hem från skolan sedan fick hon duscha och sedan ha inpackning i för att försöka mjukgöra tovorna. Efter en timma med inpackning och massa balsam för att lösgöra tovorna så grät både Bellis och jag för vi nästan var på väg att ge upp. Jag kände där och då efter säkert 30 minuters försök i duschen att vi rakar av henne håret.

Vad beror det på då?

Då kom hon till insikt själv att hon ville klippa det till en snygg kortklippt frisyr, en så kallad BOB-frisyr. Hon har så tjockt hår och lockigt mest i underhåret ju längre det blir. Då bildas ständigt dessa tovor i underhåret i nacken som jag får tampas med att kamma ur. Jag har inte velat påverka henne åt något håll utan varit partisk och låtit henne få ha den frisyr och längd hon velat. Effekten av att håret vill dra sig åt olika håll ju längre det blir är också en anledning till att Bellis har ett hår som inte går att vara långt utan att få tovor.

Att gnugga håret mot kudden på natten, vind, vädret, fukten, luften, mössa, påverkan av annat gör att hennes hår bildar tovor. Frisören förklarade att hon har både lockar som växer neråt och utåt, men även lockar som växer inåt mot skallen och det gör att de bildar tovor. Min förhoppning har varit hela tiden att hon kanske vänjer sig och härdar ut själv att borsta ur dem. Det har jag ju dock insett att det gör hon inte för att det är så pass illa som hennes reaktion blir och det är med det sagt inget fjanteri.

En bra upplevelse hos frisören

I dag var vi till frisören och hon är sötare och finare än nånsin och vet ni, hon älskar det själv! Hon har gått och speglat sig massor av gånger. Så stolt över henne över att hon ville detta och att hon gick med på att få bort tovorna i håret. Vi gick till en ny frisör denna gången för Bellis har bara dåliga erfarenheter av frisörer nu eftersom det gjort så ont av tovorna. Sist vi var till min frisör så grät hon. Idag träffade vi Angelica som var helt gudomlig med Bellis. Bellis sa t.o.m att det var skönt idag att vara där.

Här är det borstat, men det är trassligt ändå !

Jag har testat allt, och ja allt!

Nu hade vi ju i lite mer än 1 års tid låtit håret växa för det är det hon velat. Såklart ska hon få det då, det är hennes hår. Frisören förklarade att om hon vill spara ut håret igen och när det kommit mer längd än det hon hade i startläge nu så kan man i stort sett raka henne i underhåret. Det håret som är närmast nacken. Hon har så tjockt hår att det skulle inte synas. Det skulle också öka chanserna för Bellis att ha mindre risk för tovor.

Tips för att få bort tovor

 • Ha flätor i på natten
 • Använd bredtandad kam
 • Borsta tovan nerifrån och upp
 • Ha i mjukgörande medel i håret
 • Klipp det ofta för att undvika trassel
 • Använd rätt borsta, gärna Tangle Tezzer
 • Kamma ur tovorna med balsam i duschen
 • Klippa sneda snitt i tovan i värsta fall för att underlätta
 • Dela på tovorna så du drar isär dem till mindre och mindre

Ett sätt att ge inspiration åt andra!

Frisören förklarade också att Bellis har ett tjockt hår och att det är oftast det man vill ha, men att Bellis har lite ovanligt tjockt hår ❥. Till hennes fall är det ju till en nackdel och ingenting som Bellis kan rå för. När man måste använda så mycket produkter till henne för att få ur tovorna så blir det också rester kvar som inte helt går bort trots att man sköljer ur det noga. Dessutom ska man inte använda en massa produkter i barnens hår. De växer och utvecklas fortfarande och vissa ämnen i produkterna är inte till för barnen att använda.

Bellis är stolt över sig själv att hon härdat ut med tovor och vågat ta steget att klippa sig. Därför tycker hon det är bra att jag skriver det här blogginlägget som ett tips till andra om det är fler barn eller vuxna som har samma som hon.

När hon var färdigklippt låg det typ lika mycket hår på golvet som hon har kvar på huvudet. Alltså har hon fått bort mer hår än vad mer än normalt något annan skulle få bort då den klipper sig.

√ Mer Från sweetwordsbymirre

 Undvik tovor utan tårar

Trendigt nu – Bob Cut

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

7

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

19 Comments

 • Madde

  Jag känner igen mig i allt du skriver. Då jag var barn var jag så otroligt håröm, och inte blev det bättre av en ”snäll” mamma som inte vill göra mig illa. Resultatet, alltid tovigt hår i skolan, och en gång i veckan fick jag dusch och tvätta håret och minns fortfarande hur hemsk det var.

 • corkystyle

  Åh detta har jag själv varit med om. Jag hade långt hår när jag var liten men hade så tjockt att det blev tovor. Numera kan jag ha långt men då är jag noga med att borsta och kamma håret minst en gång per dag, Har en sådan tangle teaser. Balsamspray är min bästa vän och hade inte kunde haft den längd på håret jag har idag utan det.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är jättejobbigt med tjockt hår, man ser bara ett vakert hår, men allt arbete vet man ju inte om för att det ska bli så. När man blir äldre så klarar man ju av att hantera sitt hår lättare.

 • Stegsamlaren

  Så bra att hon kom på att det fanns en kort frisyr som hon vill ha, det kan vara riktigt besvärligt annars med tjockare hår på barn, min lilla har kort frisyr och det hade min stora periodvis också eftersom hon var mycket håröm och hade jättetjockt hår, numera sköter hon det själv så nu är det långt, men när barnen är yngre är det bättre om de väljer en lättskött frisyr

 • Elina

  Vad skönt att hon har hittat en frisyr som passar. Här hemma får vi borsta dotterns hår varje morgon och kväll för tovorna men som tur är så är hon inte håröm.

 • Mamma C

  Stackars liten, men skönt att hon själv har kommit fram till att klippa sitt hår så hon slipper tovorna.
  Och jättefin blebv hon i den nya frisyren.
  Carin

  • sweetwordsbymirre

   Ja, hon vart jättefin i sin nya frisyr och jaa hon har det jättebesvärligt och det blir för mycket. Skönt att hon slipper dem, samt i morse då hon vakna hade hon inga tovor det var bara att borsta så skönt.

 • maria

  Jag är den onda mordern 😉 nä men skämt och sid men så länge min dotter är så pass liten att hon inte själv kan hantera sitt hår, ja då får de vara kort, typ bob. Finns för många strider att ta så att bråka med håret också orkar jag inte

  • sweetwordsbymirre

   Ja men vår tös har ju också bob frisyr, men hon har ju valt det själv. Hon är ju pass stor att hon måste få komma till beslut själv. Hade jag krävt att hon ska klippa sig och blir missnöjd kan ju bli jättetokigt. Jag håller med om att det ska vara enkla frisyrer,.

 • Sandra

  Va jobbigt att håret lätt tovas. Genom hela inlägget tänkte jag ”flätor på natten” men det har ni ju testat. Senaps olja är bra till det mesta. Men det blir dock lite fett i håret fast man tvättar ur det. Men det hjälper en hel del mot tovor i håret.

  Va skönt att den nya frisören va bra och att Bellis va nöjd med sitt besök. Som du säger det är det viktigaste att hon får en bra upplevelse av det. Så det går lättare vid nästa besök.

  Ska höra mig för med Noahs pappas släkt om hur de gör med sina hår för att slippa tovor. De har alla jätte tjockt hår och långt och brukar ha bra tips för det mesta när det komme till hår. Så jag återkommer om de har något tips du inte kört med tidigare.

  Ha en fin kväll och en bra startspår veckan i morgon!!!

  • sweetwordsbymirre

   Jag har testat allt också. Jag märkte det tydligt då jag pratade med frisören och hon tipsa om vad man kan ha i håret att vi verkligen testat det också. Sedan är jag skeptisk kring att testa för mycket i håret på henne då hon fortfarande är barn. Det tyckte frisören också att de trots allt ska ha barnprodukter i håret. Senapsolja dock har jag inte testat det var ett nytt tips =D

   Tack för omtanken och att du vill höra dig för om tips

 • Petra

  Stackaren ,Englas hår var som svinto ett tag när hon var liten men vi fick henne att kamma /borsta ut det själv.Ett tips är satin örngott finns speciella för hud/hår samt silkemössa under natten.
  Hoppas det löser sig med tiden kram

  • sweetwordsbymirre

   Tack för tipsen. Nu sa frisören att Bellis har ovanligt trassligt hår. Hon visa då hon klippte det och håll håret sträckt, då såg man att håret börja krulla sig direkt och att det ville trassla sig, det är otroligt känsligt för påverkan för att ge tovor så fort hon får längd på det. Hon får dessutom också mer svintoaktigt hår som du beskriver det då hon får lägd på det också. Som mitt kabn vara då man färgat det för mycket. Hon tappar glansen i håret direkt. Fast när hon är kortklippt så fårt hon fin struktu på håret och det är jättefin glans på det. Det är som det skulle vara två olika personer,

   Ja hoppas att det löser sig med tiden för hon ä fin i långt hår också.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *