Min Vardag,  Mina Tankar

Livet har en tendens att testa oss

Foto från sommaren 2023
Typiskt outfit på mig (med muggen) på sommaren när jag jobbar är att jag har midjeväska till att förvara nycklar, telefonen och tjänstekortet.
Ett toppentips när man vill kunna ha kläder på sig utan fickor.

Hej Kära Bloggvänner

För någon vecka sedan så fick jag kallelse på att göra mammografi. Jag får alltid en klump i magen då man får den posten. Det är med andra ord en väntan man har framför sig tills det är gjort och när man fått svaret på posten. Likaså samma känsla med cellprov. Jag har redan fått flytta fram tiden en gång i år för att jag har ju som sagt inte mått ok och gör det fortsatt inte. Dessutom ligger enheten där man gör mammografi inte i samma stad. Man får istället åka åtta mil enkel resa dit. Inte så långt, men tillräckligt för att sätta min utmattning i spinn.

Att känna panik på restaurangen

Jag är jätterädd om mina bröst. På en kvinnokropp är väl det de vackraste vi har och dem som är mest känsliga också. Jag uppmärksammade för 2 år sedan en knöl i mitt bröst. Kommer såväl i håg det för jag och BQ skulle gå ut och äta middag vid Badholmen i Oskarshman. Jag tyckte då att det ömmade lite i ett av brösten och vart lite orolig. Gick då in på restaurangens toalett och kände en knöl. Jag fick då PANIK och ville bara åka hem igen från restaurangen. Fast vi fortsatte och hade en jättetrevlig kväll tillsammans. Min älskade karl har en tendens att kunna trolla så allt är mysigare för stunden, han har magiska krafter.

När vi kom tillbaka till mamma och pappa och skulle gå för att sova fick även BQ känna igenom dem och han sa då också att han noterade att jag hade en knöl. Jag ringde direkt det vart vardag igen för att boka tid och kontrollera brösten. Det var under semestertid och det var väntetid. Tänk er också att det var efter pandemin och samhället börjat komma igång igen. Allt var lite kaos då i samhället och inom vården med alla patienter som väntade med sina tider och behövde undersökas.

Egenremiss till sjukhuset i Falun

Jag fick ingen tid just där och då för det var typ tjockt i deras tidbok men de satt mig på vänt och skulle skicka mig tid. Jag hörde ingenting och det gick juni, juli, aug osv. Efter ett tag så försvann min knöl det tog någon månad. Jag minns inte exakt nu hur lång tid efter att jag uppmärksammade den att den försvann. Då valde jag att göra en egen remiss och fick tillslut en tid i oktober samma år. Jag hade då väntat från juni till oktober för en tid. Då hade jag som sagt ingen knöl kvar men jag valde att gå på egenvårdsbegäran jag önskat ändå.

Jag träffade doktor och gjorde även mammografi vid samma tillfälle. De undersökte mina bröst och jag fick samtidigt se via dataskärmen när doktor undersökte mig. Allt såg bra ut och knölen som kommit var en lymfkörtel som svullnat upp och sedan drog sig tillbaka igen efter någon månad.

Jag är jätterädd om mina bröst

Nu då har jag fått skjuta fram tiden för min mammografi för det helt enkelt varit för övermäktigt för mig med allting. Jag går hos samtalsterapeut, går på undersökningar, väntar på att få komma på magnetröntgen och jag har en utmattning och värk mitt i allt detta. Det är för mycket och när det också ligger i Borlänge så måste jag också planera en resa för att ta mig dit då jag måste åka tåg eller buss. Just nu orkar jag inte med detta också. Jag har därför flyttat fram min tid för mammografi  till maj. Det vart jag ledsen för idag och har gråtit för det för jag vill inte”strunta” i mina bröst.

Fast som BQ säger att det gör jag ju inte, men som han uttrycker det du kan ju inte göra allt precis samma period. Just nu är det fokus på mitt mående och min värk jag har. En sak i taget som sagt och nu kan vi inte blanda in en sak till i allt detta, det skulle bli för övermäktigt för mig.

Viktiga tips längst vägen

 • Ta reda på hur du undersöker brösten bäst
 • Rådfråga alltid med sjukhuset om du undrar över något
 • Lär känna dina bröst, notera om du känner något annorlunda
 • Gå kontinueligt på mamografiundersökningar det året du blir kallad
 • Har du partner be även hen lära känna dina bröst så ni kan ha en dialog om något nytt tillkommit

√ Fler inlägg från Sweetwordsbymirre

√ Läs mer om Utmattningssyndrom på 1177 

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

11

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 23 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

12 Comments

 • Marlene Rindå Jikita

  Konstigt att du fick vänta så länge på tid när du kände en knöl. Även om det var pandemi och trassel. Jag vågade inte gå förrän jag fått första vaccinet, mej efterlyste de och jag fick tid direkt efter vaccination. Typ enda gången Stockholm legat i framkant i vården.

  • sweetwordsbymirre

   Nä märkligt tycker jag med, men så försvann ju knölen och då glömde faktiskt jag av det och tänkte inte mer på det. Hade den vart kvar då hade jag ju såklart varit mer påstridig att få tid så fort det gått.

 • Popprinsessan

  Men oj – att du behöver åka så lång för en mammografi! Jag har alltid gjort på sjukhuset men har sett att man även kan göra det på vårt stora köpcentrum också. Smidigt ju!

  Förstår att det är många som har ångest över att gå på mammografi. Jag tycker att det är lite jobbigt stunden jag är där men så fort jag går ut därifrån så släpper jag det tills brevet ligger i brevlådan. Så kommer dödsångesten för en liten stund igen, tills jag öppnat. Tänk öndå vilken fantastisk möjlighet vi har som bor i Sverige n& erbjuds mammografi! Hoppas att du snart hittar ork att gå på din <3

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är värdelöst att vi måste åka så långt för det, förr kom det ju typ som fästingbussen en viss tid per år som utförde det. Nä man bor i mindre stad då drar de in på sådant och det ska bli extra omständgt. Ja när kuvertet kommer då får man någon minut med orostankar. Ja jag kommer ändra till tidigare tid om vi får till det och allt blir bättre med mig. Jag blir ju lätt yr för nacken och därför vill jag inte vifta iväg själv. Annars hade det egentligen inte varit något problem. Vill heller inte skriva om precis alla åkommor man har på bloggen fär det blir så stort då. Tack så mycket =D

 • Elina

  Fy att behöva vänta så länge när man har upptäckt en knöl! Kan bara tänka mig all oro som det skapar.
  Mammografi är superviktigt, och jag känner extra starkt för det då jag träffar bröstcancerpatienter varje vecka i jobbet.

  • sweetwordsbymirre

   Det hade gått fortare nu antar jag när all verksamhet är i gång som den ska igen. Samt det vart ju så med att jag släppte det lite när knölen försvann, annars hade jag säkert kunnat satt mig på en väntlista osv. Ja det kan jag tro, man vill inte råka själv

 • Mamma C

  Det blev en lång väntan för dig och sedan orolig på det med.
  Jag har nog inte oroat mig i förväg när jag gjort dessa rutinkontroller.
  Men när jag tog cellprovet när jag passerat 50 strecket upptäckte de något. Då blev det en himla lång process och jag fick bränna livmoderstappen 2 gånger. När vi flyttade hit så fortsatte jag kontrollerna och då fick jag Hpv-sprutan som tas 3 gånger.
  Ha en bra söndag.
  Carin

  • sweetwordsbymirre

   Det hade gått fortare nu antar jag när all verksamhet är i gång som den ska igen. Samt det vart ju så med att jag släppte det lite när knölen försvann, annars hade jag säkert kunnat satt mig på en väntlista osv. Ah skönt att det fortsatt då så du fick det som var aktuellt efter du flyttat till Spanien också

 • corkystyle

  Sådan lång väntan det blev för dig. Däremot var det ju bra att du gick och kollade brösten och de kunde svara på vad knölen som försvann var för något. Det ställer till det när det inte är i samma stad som man bor. Jag själv har inte blivit kallad på mammografi än däremot har jag gjort cellprov några gånger.

  • sweetwordsbymirre

   Det hade gått fortare nu antar jag när all verksamhet är i gång som den ska igen. Samt det vart ju så med att jag släppte det lite när knölen försvann, annars hade jag säkert kunnat satt mig på en väntlista osv. Ja cellprov gjorde jag i somras, så det är relativt nyss gjort.

 • Petra

  Vilken tur det inte var ngn fara ,men att vänta så länge innan en tid är olagligt i min värld för cancer knölar blir inte mindre med tiden.jag hittade en knöl förra hösten och fick en remiss från vårdcentralen direkt till mammografi efter nån v bara och det var vattenfyllda cystor så visst blir man rädd när man hittar en knöl.kram

  • sweetwordsbymirre

   Ja men ellerhur, tur att det inte var något. Jag kommer också att oka tidigare tid om allt klaffar och vi får det att fungera. Jag har ju lätt till yrsel och därför ska jag heller inte tuffa iväg själv på tåg eller så nu när det fortsatt är som det är med min nacke. Jag måste därför ha någon med mig och det är inte alltid så lätt att få till. Därför vart jag ledsen att det ska skjutas fram för en sådan sak när jag annars inte skulle haft problem med att åka själv med buss eller tåg. Det känns så orättvist liksom.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *