Mirre,  Sund Livsstil

Mindfulness som vardaglig avkoppling

Hej

Jag måste hitta styrkan att slappna av i vardagen och lära mig att andas rätt, det är en stor del av mitt mående för att nacken också ska må bra. Min nacke styrs mycket av mina spänningar i kroppen. Spänningar leder till att man blir stressad, man andas inte rätt och automatiskt då så blir kroppen också anpassad efter det. För att hitta ett inre lugn och ett sätt att bli ett med sin kropp så finns det något som heter Mindfulness, vad är det?

Häng med ska jag berätta!

För ett liv i balans

Det visar sig att ➜ Mindfulness är effektiv emot stress, ångest och oro. Det är precis vad de flesta av oss behöver och framförallt jag som hamnat i en ond spiral just nu. Det är med svenska ord sagt ett annat ord för att vara i stunden, sinnes närvaro. Kroppen får känna hur det känns att vara i stunden och agera i stunden med olika enkla övningar.

Exempel på det är

 • Upplevelser i sinnet
 • Accepterande närvaro
 • Din andning
 • Olika rörelser
 • Meditation
 • Koncentration

Jag vill tipsa om ➜ Maria Helander, för ett liv i Balans som har en webbsida där hon både bloggar och har gratis webbövningar med Mindfulness. Dem gör jag och igår gjorde jag 1 av dem på balkongen på förmiddagen och tro mig jag vart så trött efteråt att jag lätt hade kunnat gå sova. Ska göra idag med om en stund och jag kör övningar med bandet också vid samma tillfälle, samt även sträcker ut på mig och nacken samt kör andningsövningar som min träningsstund på dagen. Som komplett så går jag promenad också varje dag. Men just nu får jag bara ta lugna promenader för att hålla mig avslappnad. För vid raska powerwalk blir det automatiskt att man drar upp axlar och spänner nacken. Det är så mycket sådant jag numera fått vetskap om som man faktiskt inte tänkt på innan.

Fokus med Mindfulness är främst att vara i stunden och ta vara på det. Det man känner och den sinnesnärvaro man upplever ska man inte känna är något fel, utan det är mer att man ska fånga upp den och känna vart den vill leda i sitt sinne för stunden. Det har bevisats vara ett mycket effektivt sätt att få våra sinnen att reagera kroppsligt både mot stress, balans i livet och den själsliga närvaron. Mindfulness har studerats i många tusen år och det kan kännas igen både inom religiösa sammanhang som buddhism och hinduism. Men den främsta kopplingen är ju inom yoga. Det fina budskapet med mindfulness är att du öppnar upp kärleken inom dig för att se dig själv och andra med stor ödmjukhet.

Du måste boka tid med dig själv

För att också finna en ro i din vardag som oftast är hektisk och där det är mycket SKA och MÅSTEN, så bör du ha en egen kalender. Ja, vad menar jag då? Inte en kalender där du skriver alla de måsten, besöken, mötena och träningarna du har. Nej, jag menar att du borde ha en kalender som bara heter du och där du avsätter tid för bara dig utan måsten. Hur ska det gå, undrar du kanske. Det kan du bara svara på själv för du vet ju bäst hur ditt liv ser ut. Men några tips jag kan ge, som fungerar för mig, är att tänka bort måsten och istället fokusera på de saker du verkligen vill göra. Det finns andra ord för det och det är fritid och fri tid. Vad gör du på fritiden när du inte jobbar? Vad gör du sedan på den FRIA tiden då du inte har något annat än en ledig lucka för egentligen ingenting? Jag har börjat ta till vara på dessa tillfällen mer och mer eftersom det är en del av min återhämtning för nacken att hitta alla tillfällen då jag kan få min kropp att slappna av.

Några exempel på spontan avkoppling

 • Powerwalk och löpning det är ett måste så med det sagt ingen avkoppling
 • Spontan lugn promenad utan något syfte det är avkoppling
 • Ta en kaffe på balkongen lite snabbt innan du ska vidare det är ett måste
 • Sätta dig på balkongen och gör bara ingenting, inget syfte alls det är avkoppling
 • På rasten måste du ju stressa ut för att hinna motionera – Inte avkoppling
 • Gå undan på rasten och sätt dig bara en bit från jobbet i naturen – Avkoppling

➤ Hitta din egen kalender och din tid för återhämtning. Det är jätteviktigt, och det är något jag jobbar mycket med nu för att hitta tid för återhämtning före, under och efter jobbet. Man behöver återhämta sig många gånger om dagen, och vad det innebär för dig får du gärna berätta här och skriva en kommentar.

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

0

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

9 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *