Rågbröd med surdeg
God Frukost
Det här är mitt favoritbröd nu, älskar att ta det tillsammans med lätt fil 0,5% på morgonen med små tärnade äppelbitar i filen.
Det är min frukost varje morgon i stort sett. Tycker att rågbröd på surdeg blir extra saftig och jag tyker brödet håller längre.
14 skivor = Hela receptet
Points = per portion: 2
√ Mer recept från sweetwordsbymirre
Ingredienser
- Rågkross 1 dl
- Vatten 1 dl
- Surdeg, Råg 150 g
- Jäst ½ pkt
- Vatten 5 dl
- Rågmjöl 4 dl, grovt
- Rågmjöl 6 dl, fint
- Fullkornsvetemjöl 2½ dl
- Salt 2 tsk
- Rapsolja 1 msk
Gör Så Här
Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna. Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnad rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter.
Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plastfilm i 2 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°.
Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk.
Anteckning
Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen.
Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept
Välkommen åter och ser fram emot att ses igen
Skaffat ny BLOGLOVIN, LÄGG TILL MIG DÄR