Viktväktarna

Rågbröd med surdeg

Rågbröd och 0,5 % fil med äppelbitar

God Frukost

Det här är mitt favoritbröd nu, älskar att ta det tillsammans med lätt fil 0,5% på morgonen med små tärnade äppelbitar i filen.

Det är min frukost varje morgon i stort sett. Tycker att rågbröd på surdeg blir extra saftig och jag tyker brödet håller längre.

14 skivor = Hela receptet
Points = per portion: 2

√ Rågbröd med surdeg

√ Mer recept från sweetwordsbymirre

Ingredienser

  • Rågkross 1 dl
  • Vatten 1 dl
  • Surdeg, Råg 150 g
  • Jäst ½ pkt
  • Vatten 5 dl
  • Rågmjöl 4 dl, grovt
  • Rågmjöl 6 dl, fint
  • Fullkornsvetemjöl 2½ dl
  • Salt 2 tsk
  • Rapsolja 1 msk

Gör Så Här

Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna. Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnad rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter.

Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plastfilm i 2 timmar.

Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°.

Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk.

Anteckning

Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen.

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

sweetwordsbymirre.se

Skaffat ny BLOGLOVIN, LÄGG TILL MIG DÄR

7

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *