Bellis,  Min Vardag,  Mina Tankar

Hur pratar du pengar med ditt barn?!

Varför är vi så fattiga mamma?!

Den frågan fick jag häromdagen av Bellis. Varför tycker du så frågar jag då såklart. Jag förklarar för henne att mamma och pappa har bra löner som vi klarar oss bra på. Då berättar hon vad hennes klasskamrater sagt de ska göra på höstlovet eller jullovet. Hon berättar vad youtube-familjer visar att de gör. En youtube-familj som hon tittar på är The Swedish Family och jag gillar förvisso deras konto. Det är dock inte bra om barn får den baksida och känslan när de ser på dessa konton.

Att barn som kollar kan få den känslan att vår familj inte är goda nog. Att känslan blir så för vi inte köper massa halloweenmasker, eller att vi åker iväg och gör massa äventyr som just den familj gör. När det gäller youtubers eller influencers så blir dem ju sponsrade av att göra reklam för resor, saker och annat. Det blir ju då också att barn som tittar blir frestande att göra allt. Samt att de vill köpa mycket av det som de visar upp. Det är ju det som är syftet från företaget som vill att influencer och youtube-kanalen ska locka besökare att göra det som de sponsrar med.

Jag anser att det är viktigt att barn förstår och känner värde på det man gör. Allting kostar pengar i stort sett, oavsett om man går ut och leker en lek ute så kostar kläderna man har på sig pengar osv.

Man ska inte vara avundsjuk på varandra

Jag förklarade för Bellis att det är helt normala människor och familjer som inte alls har råd att göra allt de heller utan de blir sponsrade med mycket av det som de får eller gör. Jag berättade att alla familjer får slita för att få en vardag att gå ihop. Sedan hur allting ligger till behöver ju inte Bellis veta. Jag vet att de får inte allt gratis. När Bellis förstod att de jobbar med detta för att få inkomst så fick hon ju en förklaring till viss del. Jag förklarade också att det många gånger kan låta bättre och häftigare än det är.

När man har inkomst sparar man ofta för att ha råd att göra saker. En av hennes skolkompisar skulle åka till USA på höstlovet. Jag berättade då för Bellis att deras familj kanske sparat ett par år för att ha råd att åka på den resan. De kan också ha släktingar som bor där så boendet inte kostar för dem. När hon förstod att allt man gör betalar man inte med den lön man får just den månaden så fick hon en annan förståelse.

Det kändes i alla fall som hon fick en annan syn på allting, kan ju hoppas ♡

√ Mer Från sweetwordsbymirre

Mer Tips om Pengaprat med barn

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

3

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

19 Comments

 • Madde

  Det där med ekonomi är så svårt. Tyvärr har vi haft det väldigt bra ekonomiskt i ganska många år så visst känns det då de allra flesta måste hålla igen ganska mycket. Det är alltid lättare att vänja sig vid mer pengar än mindre. Sociala medier är definitivt inte bra då det kommer till detta, för alla visar ju upp den fina sidan.

 • Lisa

  Håller med dig fullständigt. Barn måste få lära sig värdet av pengar. Jag sa alltid till mina barn när dom var yngre att man kan inte få allt man vill. Om något är dyrt får man spara till det.
  Fina bilder 🙂
  Ha det fint kram ❤

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är jätteviktigt att man förklarar för barnen så de förstår värdet i pengarna och att man förstår hur mycket mamma och pappa betalar för att en vardag ska fungera. Kläder ex förstår de nog att man köper, men de förstår nog inte i hennes ålder helt att det faktiskt är ett stort pengakonto på ett år. Samt ja de får också själva känna att de får vara mdvetna om vad de kan tänkas behöva för summa för att kunna betala det. Samt att man också är rädd om sina saker och kläder man får, för det är inte bara att köpa något nytt direkt då det går sönder.

 • petra

  Så fint resonerat med Bellis, jag vet inte alls vilken familjen är på youtube så sällan jag tittar där och förstår att hon blir lockad för det blir ju även en annan 🙂 Håller fullständigt med de ska lära sig värdet av pengar,kram

  • sweetwordsbymirre

   Det är en stor youtube-familj faktiskt, de är bra i det stora hela. Dock är ju en baksida med att man ska frestas av att köpa det som de gör reklam för. Det är jätteviktigt att barnen förstår värdet i pengarna.

 • Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  Förstår vad du menar med sånt här, barn och unga får så skev bild av verkligheten tycker jag. Alltså de flesta har ju inte alls ekonomiska förutsättningar att göra allt alltid, men det tror ju bar och unga. Kolla bara kalas idag mot när man själv var liten. Då var det hemgjord tårta, fiskdamm och kanske korv med bröd. Idag är det dyra köptårtor från företag, ballonger med helium, ponnyridning och annat.

  • sweetwordsbymirre

   Det är just det och jag försöker också förklara för Bellis att alla familjer har inte alls samma förutsättningar som alla. Vi har det gott ställt på det viset att vi kan köpa det som krävs och har inga tunga lån på banken förutom bilen och bostaden. Dock så finns det också gänser man kan inte ösa ut pengar och det behöver barnen förstå. De förstår inte helt att allt man köper och har hemma kostar pengar. Det kostar mer än vad de förstår och det får man förklara i den ålder de är i så de inte blir för svårt.

 • maria

  mina barn är väl ännu lite för små för att förstå pengars värde ännu. VI har inte heller så mycket extra men klarar vardagen. Blir inget över till resor dock. Men försöker lära dem att det finns annat i livet än pengar

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är jätteviktigt att man förklarar efter den åldern de är att saker kostar och att mamma och pappa måste betala för allt man har hemma och rökningar osv osv osv. Dock får man förklara så de förstår på ett bra sätt.

 • corkystyle

  Så bra du förklarar. Att prata pengar med ens barn kan jag tänka mig vara svårt. Jag har inte barn men tänker tillbaka till när jag var barn. Att kläderna man har på sig när man är ute och leker är något man inte tänker på eller riktigt förtsår när man är barn. Detta var verkligen ett bra inlägg.😊

  • sweetwordsbymirre

   Tack så mycket, cad roligt att du tycker det. Samt ja det är jättebra att barnen får veta att allting kostar och att man också betalar för saker för att det ska fungera. Näee barnen tänker inte på att allting de har kostar för vissa saker ska man ha bara. Jag köpte skor till henne som hon ska ha i vinter och de var också dyra, hon förstår väl såklart att jag köpt dem, men inte att de är så dyra som de är.

 • Emschen

  Jag tycker att du förklarade det väldigt bra för henne! Sen är där ju en kategori till och det är alla de som lånar pengar för att hitta på saker.
  När grabbarna var yngre, typ i Bellis ålder, så hade jag ofta diskussionen kring pengar och att man inte kan göra allt. Nu när jag bor i lägenheten med dem så får de förstå att jag inte har råd att både betala en dyr hyra och göra massa saker. De konstaterade då att det var bättre att ha det bra varje dag än att hade det lyxigt någon gång då och då. Jag tycker att det viktigaste är att inte vara rädd för att inkludera barnen i diskussionerna kring ekonomin, givetvis åldersanpassat.

  • sweetwordsbymirre

   Tack så mycket och ja det är så bra att barnen är medvetna för allting kostar verkligen. Barn förväntar sig att det ska ha bra kläder, skor etc. Det är något de faktiskt inte helt tänker på att mamma och pappa betalar pengar för. Det är heller inte alla som har råd att betala tillräkligt bra och kvalite för de köper det som de har råd med. Samt som du säger att många tar lån också för att det ska kunna göra en resa eller köpa något. Det är ingenting som synd utåt, men det månag ggr kan se bättre ut än vad det är.

 • Lillan Kind

  Jag håller med dig, och tycker att det är bra att du förklarade så bra för din dotter. Jag har inga barn, men när jag växte upp fick jag tidigt lära mig pengars värde. Det har jag haft glädje av hela livet. Många lånar pengar för att betala en massa saker som dom inte har råd med, men det straffar sig i längden. Då är det bättre att förklara för barn som du gjorde, och det här att lära sig att man kan få spara länge för att köpa eller göra något är så viktigt.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju just så, det kan många ggr se bättre ut än vad det är. Det kan vara så att de kan bli skyldig flera år efter för de gör en resa till Grekland etc. Det är upp till var familj och heller inget man själv ska dömma och tycka till om. Dock så är det bra att barnen blir medvetna om pengar och att det faktiskt kostar allting som man gör.

 • figterwomen85

  Bra tycker jag att Bellis ställer dem frågorna. För det kan inte vara lätt att förstå ibland. Å ibland är det ju så att man gör saker ändå fast man egentligen inte ha råd för att underhålla barnen. Lite att dem med ska ha något att berätta om när dem kommer till skolan igen. Det är ju tyvärr ett problem. Att det räcker inte med det lilla & biliga. Utan det ska vara stort & dyrt. Man måste åxå vara tydlig med att visa familjer har det bättre än andra.

  Bra att du förklara för henne. Att man måste spara pengar för att kunna göra resor t.ex.
  Ni kan ju hoppas att hon fick annan syn på pengar 🙂.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är jättebra att de blir medvetna om vad som kostar och att det också är viktigt att veta att mamma och pappa är inte snåla när vi inte ger henne det hon önskar. Det är också viktigt att veta att saker och ting kostar oavsett vad man köper. Sedan är det ju absolut så som du säger att vissa familjer har det bättre än andra och att det är inget man ska förvänta sig att alla kan få allt som man själv har. Vi har det bra ställt ska inget annat säga, vi kan köpa bra och rejäla kläder till henne. Vi kan också köpa nytt när det krävs och vi kan åka iväg på semestrar och sådant. Men oavsett det så finns det ett stopp och exempelvis nu när jag är sjukskriven så märks det på och då får man också anpassa sig.

 • Linda Odelmar

  Tror att det är bra att man gör barnen medvetna om vad saker kostar inför vuxenlivet, kloka frågor din dotter ställer och även bra svar. Här hemma har vi kört med veckopeng sedan 3 års åldern, barnen har fått vara med och jämnföra priser i butikerna, min äldsta dotter var ca 10 år när hon insåg hur mycket mer saker man kan få för samma peng om man handlar till rabatterat pris istället för att direkt handla det man vill ha bara för att man har pengarna. Nu är hon snart 15 och har ansvar för mer egna pengar men hon kollar rabatter, sparar till körkort och framtida resa som hon vill göra. Tror att det är bra att lära barn ekonomi stegvis efter ålder eftersom de påverkas mycket av media som tyvärr är en pengaindustri som visar upp endast fin fasad i försälningsyfte och inte hur verkligheten är för de flesta vanliga människor

  • sweetwordsbymirre

   Ja jag tycker också att man får bjuda in dem mer och nmer efter ålder hur man förklarar att det kostar det man gör. Det innebär inte att mamma och pappa är snåla när vi säger nej till saker men att man har andra saker som måste betalas också. Idag ex köpte jag ett par toppenbra skor åt Bellis som hon ska ha i vinter. Det är ju något som barnen bara förväntar sig att det finns att sätta på sig, men JA det kostar pengar meed och de är också dyra,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *