Klassiskt Julbord – Viktväktarna
Hej
Ja vad är klassiskt julbord för dig och vad är det för mig? Det är väldigt olika, för det som min familj brukade ha som klassiskt julbord har jag märkt att det är inte helt samma för BQ,s familj då vi firar ju med dem. Något som de faktiskt inte har på sitt julbord är Jansons frestelse med ansjovis och det är väl det som är det mest klassiska med ett julbord. Jag brukar alltid göra egen som vi har själva sedan och då tänkt jag delge er viktväktarnas fettsnålare variant på klassikern
➤ Vad är ditt klassiska julbord?
Jansons Frestelse – Viktväktarna
6 portioner = Hela receptet
Points = per portion: 6
Ingredienser
- Potatis 1 kg
- Lök 1 st, gul
- Margarin flytande 80% 1 tsk
- Ansjovisfilé, konserv 12 st
- Matlagningsbas 4% (typ Milda mat) 2½ dl
- Mjölk 0,5% 1½ dl
- Ströbröd (skorpmjöl) 2 msk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Strimla potatis i matberedare. Strimla lök och fräs den mjuk, utan att den tar färg, i margarin.
- Varva potatis, lök och ansjovis (spara spadet) i en ugnsform. Börja och sluta med potatis.
- Blanda samman mjölk, matlagningsgrädde och ansjovisspad och häll det över potatisen. Strö över ströbröd och tillaga i ugn ca 50 min.
√ Receptkälla Viktväktarnas Jansons Frestelse
√ Mer recept från sweetwordsbymirre – Viktväktarna
Rostad rödbetssallad med Pepparrot
Nästa rätt att ha på julbordet som jag tycker är det mest klassiska det är rödbetssallad. Det finns två varianter hos Viktväktarna som jag tänkte tipsa er om. I år tänkte jag nog testa den med pepparrot för den har jag inte gjort innan.
Här rostar man rödbetorna och blandar sedan ut dem med creméfraichen. Efter man rostat rödbetorna blandar man dem tillsammans med äpple och lök ner i fraichen. Man toppar sedan med rostade senapsfrön, pepparrot och groddar. Lite modernare och tuffare smak på en rödbetssallad.
8 portioner = Hela receptet
Points = per portion: 1
Ingredienser
- Rödbetor, färska 500 g
- Rapsolja 2 tsk
- Lök 1 st, röd/röda
- Äpple 2 medelstora
- Fraiche 5% 1 dl
- Senapsfrön 1½ msk
- Pepparrot 1 bit(ar)
- Alfalfagroddar 2 dl, eller rödbetsgroddar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200° och varmluft.
- Skala och klyfta betor tunt. Blanda med olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen tills de mjuknat och fått ordentligt med färg, ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Finhacka lök och tärna äpplen. Blanda med betor och fraiche och smaka av med salt. Lägg över i en skål.
- Rosta senapsfrön i en torr panna tills de börjar poppa.
- Toppa rödbetssalladen med färskriven pepparrot, groddar och rostade senapsfrön.
√ Receptkälla Rödbetsallad med Pepparrot
Rödbetssallad med yoghurtdressing
Här vi annan variant av rödbetssallad som viktväktarna har. Här använder man sig av yoghurtdressing. En fräsch och god smak tillsammans med rödbetor och majonnäs. Den är också enkel och snabb att tillaga. En toppenbra variant att ha till ditt klassiska julbord.
10 portioner = Hela receptet
Points = per portion: 1
Ingredienser
- Turkisk yoghurt 3,5% 2 dl
- Majonnäs, lätt 30% 1 msk
- Ättikssprit ½ msk
- Salt 2 krm
- Peppar 1 krm
- Socker 1 krm
- Rödbetor, färska 500 g, förkokta
- Äpple 1 medelstor(t)/medelstora, rött
Instruktioner
- Blanda ihop yoghurt, majonnäs, ättika, salt, peppar och socker till en dressing.
- Hacka rödbetor och äpple och blanda med yoghurtdressingen. Låt stå en stund och smaka av.
√ Receptkälla Rödbetssallad med yoghurtdressing
Dagens tema i Decemberutmaningen är KLASSISK
√ Min Decemberutmaning
√ Mer från sweetwordsbymirre
Välkommen åter och ser fram emot att ses igen
Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept
22 Comments
Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå"
Rödbetsallad är gott. Tyckte om Jansson men är inte jätteglad för ansjovis på sista tiden. (men man kanske kan ha annat i stället?)
Kanske blev för mycket ansjovis i Jansson sist jag åt. Jag vet inte.
sweetwordsbymirre
BQ,s mamma brukar göra skinkjanson och det är gott. Så det funkar bra om man inte vill ha ansjovis
Madde
Helt klart varierar det vad man har på ett klassiskt julbord. Vi har nog minimalt. Ägg, sill, lax, rökt korv skinka, köttbullar, prinskorv, Jansson revbenspjäll och till efterrätt risala malta och äggost.
sweetwordsbymirre
ja så har vi typ också, men vi brukar vara hos BQ;S bror och de har inte helt samma men de har andra klassiska rätter så det är gott båda två
Beatrice Bäckstrand
Åh, såklart Janssons ska finnas med! Och sill, köttbullar, prinskorv, julskinka, brysselkål och leverpastej. Det är några av maträtterna som alltid har funnits i vår familjs tradition. 🙂
sweetwordsbymirre
Ja på julafton sedan är jag nöjd, =D
Marlene
Vårt julbord innehåller väldigt lite klassiska rätter. Här finns kanske Janssons och en liten skinka, annars är det skaldjur av olika slag. Då blir man inte så där läskigt mätt, utan har mer en behaglig känsla när man är färdig.
sweetwordsbymirre
Näe på julafton vill jag äta sedan är jag nöjd
corkystyle
Ja Jansonsfrestelse är en favorit på julbordet för mig. Inget julbord utan det. Sen är sill också ett måste men där vill jag bara ha senapssill. Annars har jag inga mer favoriter direkt.
sweetwordsbymirre
Jag håller med =D
Mamma C
Nästan likadant gör jag min rödbetssallad när jag gör den själv.
Carin
sweetwordsbymirre
Ohh du får lägga ut recept =D
Bland Kastruller och Vinglas
Vi har aldrig Jansson hemma hos oss men det fanns alltid när vi firade hemma hos sambons morbror. Äggen är viktiga liksom prinskorven. Men jag är inte supermycket för julbord egentligen. Hemmagjord rödbetssallad är ju gott men inget vi direkt har på vårt julbord.
Kram Kajsa
https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se
sweetwordsbymirre
Ja man inför ju sina julbordstradiotioner och det är viktigt
Therese Lindvall
Julbord är inte riktigt min grej men det finns absolut några favorite vi vill ha till julmaten, som gravad lax, revben och ägg? Och brysselkålen får man ju inte missa. Den har minstingen beställt revben. Jansons hade vi när jag var liten men inte de senaste åren dock. Däremot rödbetssallad vore gott att testa själv
sweetwordsbymirre
Jag vill äta på jul sedan inget mer, det räcker gör mig =D
Lillan Kind
Vi har bara ett fåtal rätter på julbordet, men jag har haft Jansson på julbordet i många år. Dock kommer jag inte att göra någon i år. Receptet på rödbetssallad med yoghurtdressing låter så fräscht och gott så det vill jag gärna testa.
Tack för recepten!
sweetwordsbymirre
Ja tycker också det lät gott och fräscht
Elina
Vad spännande med rostad rödbetssallad, det har jag aldrig hört talas om innan.
sweetwordsbymirre
Ja det lät spännande =D
Popprinsessan
Älskar Janssons och vill gärna ha det på julbordet. Antar att det finns lite olika skillnader beroende på var i Sverige man kommer ifrån? Min mans familj har alltid haft en ”hackekorv”, något jag aldrig hade hört talas om innan vi träffades.
sweetwordsbymirre
Ja det är ju så och ja janson vill man ha. På småländskt julbord har man mycket dopp i grytan och kalvsylta och det är så äckligt tycker jag