Sund Livsstil,  Tipshörnan

Hur ska man orka en hel dag?

Hej Kära Bloggvänner

För att orka en hel dag både på jobbet och hemma är det bra att vara medveten. Vi behöver föda för att fylla på vår energi som då lätt gör att vi tappar den annars. Det kan jag lätt relatera till vid mitt jobb att man ser ganska tydligt på barn när de börjar tappa energin. Barn som har särskilda behov de ser man tydligt på om man ger dem en frukt när de börjar tappa humöret då kan det vända ganska direkt.

Tips för att orka en hel dag på jobbet

Det är bra att äta långsamma kolhydrater som håller energin i gång under en längre tid. Det är då att föredra fullkornsprodukter, bönor, råris och såklart grönsaker. Vitaminer och mineraler behöver vår kropp för att fungera. Frukt och bär innehåller mycket vitaminer. Kött, nötter och även ost innehåller mineraler. De grönsaker som knaprar mest innehåller också mer fibrer.

Jag startar morgonen ofta med fil, kvarg eller yoghurt och där kan jag tillsätta tärnade äppelbitar och rostade nötter till. Egengjord müsli är också ett bra tips. Jag äter också gärna kokt ägg som ett extra komplement. Kika in min receptbank på kategori Viktväktarna får ni massa recept av mig som jag vet och som fungerar för en sund och bra vardag.

Hur ska man tänka vid lunchen?

Jag brukar tänka så att det är viktigt att vara nöjd i magen, men man ska inte äta sig proppmätt. Därför äter jag lättare vid lunchen. Dessutom äter man inte direkt i lugn och ro på en förskola, därför är det bra att tänka på att äta medvetet. Att stressa i sig maten ger bara stressmage och då kan man känna av magkatarr och sura uppstötningar. Jag äter inte av maten som förskolan erbjuder till lunch. Den är för det första för fet och jag får ont i magen av den. Jag tar därför med mig egen lunch och jag äter ju i enlighet med viktväktarna, en livsstil som fungerar för mig.

Kaffe för att komma ifrån tillfälligt !?

På arbetstid är det också lätt att man dricker många koppar kaffe för att man har tråkigt och man känner att man behöver något. Den så kallade pausen för att komma i från en stund. Vad händer om man dricker mycket kaffe, jo man får energikick snabbt. Det leder ju sedan till att man får halsbränna. Det sägs att 4 koppar kaffe om dagen är bra och att man med fördel kan dricka det. Du ska ju då såklart fördela dem över ett helt vaket dygn. Det är ju också då lätt att man tar sig en gobit till kaffet för att man känner att man tappat energi eller man är helt enkelt är sugen. Den vanan är lätt att skapa och det är faktiskt så enkelt sagt att den måste man sluta upp med för det gynnar ingen och allra minst dig själv.

Vatten är stor viktig del i vardagen

Vatten är också mycket viktigt och rådet är att dricka upp till 2 liter om dagen. Dricker man för mycket vatten kan saltbalansen rubbas. Jag kommer nog inte upp i 2 liter på dagen. Jag försöker i alla fall dricka mycket och jag kan dricka mer än jag gör. Mörk och grovt bröd är bättre både för att det innehåller mer fullkorn och fibrer. Fördelen är också att det innehåller mindre kolhydrater och det blir inte som en jäst degklump i magen. Tips är att läsa och jämföra på innehållsförteckningen så kommer ni se vad produkten innehåller mest av. Att baka eget bröd är ju också att föredra, men det är inte alltid det hinns med i den vardagen man lever idag.

Ägg är berikad med D-vitamin och det håller dig även mätt och ger dit bra protein. Smör och fett är ofta något man pratar om vad som är bra och inte. Äter man med måtta är det ok, och tänk på att omättat fett är skonsammare. Grönt och frukt är bra vitaminer och mineraler och innehåller även antioxidanter. Vid för stort intag av allt du äter i stort sätt så är det inte gynsamma effekter, så ät med förstånd oavsett.

Skapa dina extra promenader

Det finns bra råd att ta till och mycket man kan tänka på. En promenad på rasten är ju så mycket bättre än att sätta sig i fikarummet och titta på telefonen. I bästa världar kan man ju göra båda två så man förenar nytta med nöje. Kroppen behöver också känna att man får tillåtelse att slappna av och bara sjunka ner i soffan. Likaså som kroppen behöver fylla på med den rätta energin som kroppen får av en promenad och av att röra på sig. Har du en timmas rast är ju en 20-30 promenad bra och så vilar du och chillar 20-30 minuter innan det är dags att börja jobba igen

Jag lyckades och det fungerar i praktiken också

Jag började tänka mycket mer medvetet för ungefär tre år sedan. Promenader kom in som en rutin i min vardag. Medvetet tänk kring kost och synen på kosten. Samt jag fick in tankarna att välja att stå över sötsaker och annat vid sug för att jag behöver inte det just där och då. Jag fick prioritera vad som verkligen var nödvändigt och inte. Tre år senare har jag nått min idealvikt, jag mår bättre i magen och jag orkar mycket mera. Det går med små medel om man gör det i sin egen takt och det man orkar för att ta tag i det. Stressa inte det är inte att föredra. Sätt upp små mål och ta det i din takt framåt så kommer du komma till ditt mål du också!

Jag lyckades som var väldigt omotiverad från start, men nu har jag fått detta som en livstil som inte är särskillt svår att hålla efter och hålla den sund. Såklart unnar jag mig, livet vore tråkigt annars. Fast du måste inte unna dig hela tiden eller för ofta för det fungerar inte så. Kroppen fungerar inte så!

/ Inspiration från kollega om ➜ hälsa och välbefinnande

√ Mer från Mirre sweetwordsbymirre

Välkommen åter och ser fram emot att ses igen

Jag har fått godkänt av viktväktarna att lägga ut deras recept

sweetwordsbymirre.se

3

Hej, välkomna till mig. Jag heter Mirre och jag är skribent här på sweetwordsbymirre. Jag lägger ut mycket recept från Viktväktarna, så ni kan njuta av dem här inne. Jag har även stort fokus på foto, resor, bakning, mode och andra tips. Jag är uppvuxen på Östkusten och vackra staden Oskarshamn. Numera är jag dalkulla och bor i södra Dalarna. Mamma till Bellis och sambo sedan 24 år tillbaks till min partner BQ. Välkomna hit.

20 Comments

 • Sandra

  Mycket bra inlägg och mycke lärorikt. Det är viktigt att hitta rätt kost för sig själv så man mår bra och orkar hela dagen. Jag själv tenderar till att dras till mat med lite olja i sig. Vilket jag måste ändra på då min mage inte riktigt gillar det. Har funderat på Viktväktarna då du bjudit på så himla goda recept och tallat så gott om dem och att du hittat rätt balans med dem.

  Ha en kanon fin helg!!!

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är rätt ta det i sin takt och små mål framåt. Pressar man sig så kommer man inte vidare från den onda spiralen. Det jag gillar just med viktväktarna är att det känns inte som en diet och är inte direkt en diet utan det är mer en livsstil man kan hålla. Man får tänka om lite på råvaror och även få in en fungerande vardag där man rör på sig. För det kan vi alla göra. Tack så mycket, det värmer att höra och tack detsamma

 • maria

  Mat och ork är verkligen ett svårt samtalsämne. Känner att vi idag har så mycket press att äta rätt och lagom och hitta det inre lugnet att bara det i sig själv skapar stress.

  • sweetwordsbymirre

   Nej det ska inte stressa dig. Det är just därför du ska sätta på små mål i de stegen du klarar av. Är det stressande har du satt för stor stress på dig. Att hitta det inre lugnet är inte alltid lätt det heller och det hittar inte jag heller alltid. Tänk små steg fram så kan du säkert tänka iväg den negativa spiralen kring det hela.

   • Lillan Kind

    Så många goda råd du delar med dig av! Ja det här med vad man äter, hur man äter och även när spelar en enormt stor roll för ens mående, hälsa och energinivå. Det märks som du säger tydligt på barn, men även vuxna tappar ofta både fokus och humör när energin sjunker. Själv äter jag LCHF sen ett par år tillbaka, och det mår jag bra av. Jag har också alltid hellre tagit promenader på lunchen än att sitta och hänga med telefonen eller fika. Det blir som du säger tillsist en livsstil, och den är lätt att upprätthålla när man känner att man mår bra av den:)

    • sweetwordsbymirre

     Ja det finns ju inga genvägar egentligen. Det är ju att komma till en rutin där sådant här kan läggas till så det inte tänks så mycket på det. Det är det som fungerat för mig.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är så sant, sådant man ej tänker på. Det gäller att vara mer medveten och planerande med små enkla medel så kommer man dit. Det tar längre tid, men man klarar av att ställa om sin vardag då.Samt välja undan det som är det man vet man går upp av. Kanske man inte måste ta det undan helt, men man kan minska på sikt.

 • Popprinsessan

  Det låter så lätt i teorin men är inte alltid så lätt att få till i praktiken. För min del handlar det mycket om planering. Det gäller att se till att bra saker finns hemma så att jag inte väljer sämre alternativ.
  När det regnar & blåser är det inte så kul, annars är jag tacksam över att ha hund så att jag alltid kommer ut på lunchen 🙂

  • sweetwordsbymirre

   Det är inte alltid lätt och det tyckte inte jag heller. Jag dock bestämde mig dock att det ska göras och har varit ut i snöstorm som ösregn. Jag fick precis som du säger planera och många ggr får man ex gå direkt efter jobbet när man går hem eller till jobbet. Samt jag har fler kollegor som får på sin rast 45min för att ha fått sin dagliga promenad. Det går att planera och jag går många ggr promenad fast jag verkligen inte vill. Nu är det ju frustrerande för jag inte kan och får på samma vis. Ja med hund är det ju toppen då kommer man ut oavsett väder.

 • fighterwomen09

  Mycket bra inlägg kring kost & motion. Jag tycker att jag äter bra på veckorna. Måste hålla mina mål på dagen & vila när jag behöver det för att hålla min energi batteri på en bra nivå.
  Jag tänker varje dag på bra mat. Ska jag äta ute. Så tänker jag ofta på vad som är bäst att äta. Vad som ger mig mest bra energi.
  Går morgon promenad. Hörde någonstans att det är bra att gå promenad innan frukost. Dels för att kroppen ska komma igång. Men åxå att kroppen behöver ta fett reserver från kroppen. För att jag ska orka gå promenad. Eftersom man inget har i magen. På det viset minskar fettet i kroppen. Men jag kan ha fel eller kommer inte riktigt ihåg hur det var 🫣.

  Kruksett med mig är att när vi kanske handlar torsdag eller fredag så vill jag köpa något gott att äta på under fredag kväll. Något sött. För att känna att det är ledigt & helg. Helt rätt. Men kan bli lite mycket ibland.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 • Hannas krypin

  Det är bra med tips för att orka en hel dag. Min energinivå är nere i skosulorna just nu och jag slocknar som en sten i sängen på kvällarna. Orkar inte hålla mig vaken länge. Snart är skolan slut iallafall och då kommer energin komma tillbaka. Hoppas jag på iallafall.

  • sweetwordsbymirre

   Ja så var det för mig med innan jag tog tag i mitt att hitta en fungerande vardag. Det var verkligen ingen motivation till det, men jag tog tag i det och då när man väl får inspiration till det då fortsätter man ju.

  • sweetwordsbymirre

   Ja det är ju det och med små små medel så hjälper det mer än man tror och det kan också göra att man själv inte tycker att ens vardag ändras om så mycket men det ger resultat.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *